skład / składniki
metoda gotowania
na początek upiecz naleśniki.
przygotowanie każdego naleśnika odbywa się osobno:
- do miski wbijamy jajko, dodajemy jedną łyżkę mleka, sól i pieprz;
- ubij miksturę trzepaczką lub widelcem jak na omlet;
- smażyć naleśnik z obu stron na patelni wysmarowanej olejem słonecznikowym;
- powtórz ten sam proces 6 razy, aby uzyskać 6 naleśników.
na każdym naleśniku rozprowadzamy mielonego kurczaka, rozprowadzamy na całej powierzchni, cienko smarujemy majonezem. Posyp trochę piklami na wierzchu, wstępnie pokrojonymi w cienkie paski (ogórki w razie potrzeby można zastąpić pieczarkami lub zrobić różne - część z grzybami i część z piklami, a także posypać startym serem w razie potrzeby).
każdy naleśnik przekręcamy rolką i układamy na naczyniu do pieczenia uprzednio nasmarowanym olejem roślinnym. Piec Brizol w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 30 minut.
podawaj na stole w ciepłej formie, polewając kwaśną śmietaną.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 11 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g