Brizol kurczak

niezwykłe połączenie znanych potraw w jednym naczyniu! Delikatny omlet z nadzieniem z kurczaka, uzupełniony ogórkiem , to pyszne połączenie w jednym daniu o nazwie Brizol. Smak jest niesamowity, zdecydowanie spróbuj tego arcydzieła kuchni francuskiej!
TashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 11 g
tłuszcze 48 % 11 g
węglowodany 4 % 1 g
153 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 20 min

na początek upiecz naleśniki.

przygotowanie każdego naleśnika odbywa się osobno:
- do miski wbijamy jajko, dodajemy jedną łyżkę mleka, sól i pieprz;
- ubij miksturę trzepaczką lub widelcem jak na omlet;
- smażyć naleśnik z obu stron na patelni wysmarowanej olejem słonecznikowym;
- powtórz ten sam proces 6 razy, aby uzyskać 6 naleśników.

na każdym naleśniku rozprowadzamy mielonego kurczaka, rozprowadzamy na całej powierzchni, cienko smarujemy majonezem. Posyp trochę piklami na wierzchu, wstępnie pokrojonymi w cienkie paski (ogórki w razie potrzeby można zastąpić pieczarkami lub zrobić różne - część z grzybami i część z piklami, a także posypać startym serem w razie potrzeby).

każdy naleśnik przekręcamy rolką i układamy na naczyniu do pieczenia uprzednio nasmarowanym olejem roślinnym. Piec Brizol w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 30 minut.

podawaj na stole w ciepłej formie, polewając kwaśną śmietaną.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 11   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g

Podobne przepisy