piersi z kaczki bez skóry

takie danie na obiad nie pozostawi nikogo obojętnym! . Niezrównany smak! Trzeba spróbować! Soczysta pierś z kaczki w połączeniu z jabłkiem i rodzynkami pozostawi posmak na długo!
lobodaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 11 g
tłuszcze 38 % 16 g
węglowodany 36 % 15 g
228 kcal
IG: 50 / 25 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

opłucz piersi pod bieżącą wodą, potrzyj solą i pieprzem, posyp tymiankiem. Zostawiamy mięso na pół godziny, aby było nasycone aromatem i marynowane.

smażyć piersi na oleju słonecznikowym po obu stronach, starając się nie wysuszyć mięsa, ale uzyskać piękną złotą skórkę. Po ugotowaniu wyjmij piersi i dodaj sos sojowy, miód i masło do pozostałego soku. Wymieszaj, dodaj rodzynki i trzymaj na ogniu przez 2-3 minuty.

Wybierz naczynie do pieczenia, rozłóż warstwę jabłek pokrojonych w cienkie plasterki, rozłóż piersi z kaczki na wierzchu i polej sosem z patelni. Wysyłamy formę do piekarnika na pół godziny i pieczemy w 180 stopniach.

pieczone piersi kroimy na kawałki i pięknie dekorując na talerzu, podajemy!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Pierś z kaczki - 241   kcal/100g

Podobne przepisy