skład / składniki
metoda gotowania
aby przygotować przekąskę z wątróbki wieprzowej, najpierw namocz wątrobę w niewielkiej ilości mleka (250 ml), aby naleśniki nie były gorzkie. Musisz moczyć przez co najmniej 5-6 godzin.
zmiel podroby w maszynce do mięsa lub blenderze. Posolić.
dodaj mleko (150 ml) i ubij jajka.
mieszając masę, wprowadź mąkę. Możesz użyć trzepaczki, aby jakościowo rozbić powstałe grudki. Ciasto powinno mieć jednorodną strukturę, a konsystencją przypominać gęstą śmietanę.
smażyć naleśniki na oleju roślinnym z obu stron. Wystarczy smażyć przez 2-3 minuty. Staraj się, aby nie były zbyt grube. Im cieńszy naleśnik, tym delikatniejszy będzie smak ciasta.
po usmażeniu w ten sposób wszystkich naleśników złóż z nich ciasto, posmaruj każdą warstwę majonezem i przenieś smażone warzywa do miękkości – startą marchewkę i drobno posiekaną cebulę. Zrób jedną z warstw z tartego topionego sera. Aby zetrzeć taki ser, włóż go do zamrażarki na 5-10 minut.
nie zaleca się natychmiastowego jedzenia gotowej przekąski. Umieść ciasto wątrobowe do impregnacji w lodówce na co najmniej 1 godzinę, a nawet na noc.
ciasto posyp posiekanymi ziołami przed podaniem.
jedz z przyjemnością, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser "megle" - 590 kcal/100g
- Ser "Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser"Wiola" - 307 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Wątróbka wieprzowa - 109 kcal/100g