ciasto z wątróbką wieprzową

świetny lunch dla osób aktywnych - sycący i pożywny! Pięknie udekorowane ciasto wątrobowe wygląda apetycznie i pachnie pysznie. Idealny na lunch, ponieważ jest bardzo sycący i wysokokaloryczny. Gotuję takie danie, za każdym razem zmieniając wątrobę – wołowinę, kurczaka, wieprzowinę. To sprawia, że ciasto zmienia kalejdoskop smaku i nigdy się nie nudzi. Nadaje się również na świąteczny stół!
Emiliya IQAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 10 g
tłuszcze 50 % 16 g
węglowodany 19 % 6 g
181 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 18 h 50 min

aby przygotować przekąskę z wątróbki wieprzowej, najpierw namocz wątrobę w niewielkiej ilości mleka (250 ml), aby naleśniki nie były gorzkie. Musisz moczyć przez co najmniej 5-6 godzin.

zmiel podroby w maszynce do mięsa lub blenderze. Posolić.
dodaj mleko (150 ml) i ubij jajka.

mieszając masę, wprowadź mąkę. Możesz użyć trzepaczki, aby jakościowo rozbić powstałe grudki. Ciasto powinno mieć jednorodną strukturę, a konsystencją przypominać gęstą śmietanę.

smażyć naleśniki na oleju roślinnym z obu stron. Wystarczy smażyć przez 2-3 minuty. Staraj się, aby nie były zbyt grube. Im cieńszy naleśnik, tym delikatniejszy będzie smak ciasta.

po usmażeniu w ten sposób wszystkich naleśników złóż z nich ciasto, posmaruj każdą warstwę majonezem i przenieś smażone warzywa do miękkości – startą marchewkę i drobno posiekaną cebulę. Zrób jedną z warstw z tartego topionego sera. Aby zetrzeć taki ser, włóż go do zamrażarki na 5-10 minut.

nie zaleca się natychmiastowego jedzenia gotowej przekąski. Umieść ciasto wątrobowe do impregnacji w lodówce na co najmniej 1 godzinę, a nawet na noc.

ciasto posyp posiekanymi ziołami przed podaniem.

jedz z przyjemnością, smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser "megle" - 590   kcal/100g
  • Ser "Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser"Wiola" - 307   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Wątróbka wieprzowa - 109   kcal/100g

Podobne przepisy