proste naleśniki z ziołami

urozmaicaj potrawy zielenią na wiosnę,kiedy jest ich tak wiele!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 49 % 17 g
węglowodany 40 % 14 g
209 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ubij jajka solą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj wodę lub mleko z wodą, dobrze wymieszaj. Dodaj porcje mąki, ciągle mieszając.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj zioła, masło, wymieszaj. Ciasto powinno być płynne, jeśli to konieczne - dodaj więcej wody.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Piecz naleśniki na gorącej patelni bez oleju.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż gotowe naleśniki na talerzu i posmaruj kawałkiem masła.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Naleśniki są gotowe! Lepiej podawać na gorąco. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy