Stroganow wołowy z borówkami
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Pokrój mięso na długie kostki 5×1 cm.
2. Na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż wołowinę solą i pieprzem, aż utworzy się złoty kolor.
3. Cebulę obrać i wraz z liśćmi laurowymi ułożyć na mięsie.
4. Dodaj bulion warzywny i czerwone wino do mięsa, gotuj na małym ogniu przez około 25 minut.
5. Rozcieńczyć mąkę w niewielkiej ilości wody i wlać na patelnię. Dobrze wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut.
6. Umyj Borówki, posortuj i osusz. Połącz z cukrem i ubij blenderem, aż będzie gładki.
7. Dodaj Borówki do mięsa, wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. W razie potrzeby ponownie posolić i pieprzyć. Lepiej podawać z gotowanymi ziemniakami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal / 100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Borówka - 43 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal / 100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Bulion warzywny - 13 kcal/100g