Stroganow wołowy z borówkami

delikatne mięso o smaku wina i świeżych borówek. Bardzo udane połączenie borówki brusznicy z wołowiną.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 9 g
tłuszcze 21 % 4 g
węglowodany 32 % 6 g
108 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Pokrój mięso na długie kostki 5×1 cm.
2. Na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż wołowinę solą i pieprzem, aż utworzy się złoty kolor.
3. Cebulę obrać i wraz z liśćmi laurowymi ułożyć na mięsie.
4. Dodaj bulion warzywny i czerwone wino do mięsa, gotuj na małym ogniu przez około 25 minut.
5. Rozcieńczyć mąkę w niewielkiej ilości wody i wlać na patelnię. Dobrze wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut.
6. Umyj Borówki, posortuj i osusz. Połącz z cukrem i ubij blenderem, aż będzie gładki.
7. Dodaj Borówki do mięsa, wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. W razie potrzeby ponownie posolić i pieprzyć. Lepiej podawać z gotowanymi ziemniakami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal / 100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Borówka - 43   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal / 100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Bulion warzywny - 13   kcal/100g

Podobne przepisy