sos satsivi

Przygotuj oryginalny i pyszny sos do różnych potraw! Od razu zauważam, że sosy to moja słabość. Nadają oryginalność każdemu daniu, ujawniają wieloaspektowy smak mięsa. Kuchnia gruzińska słynie z sosów, a ten przepis narodził się w jej otwartych przestrzeniach. Tradycyjnie wszystkie składniki Gruzińskie gospodynie domowe są tłoczone ręcznie w moździerzu. Ale smak satsivi nie pogorszy się, jeśli użyjesz blendera.
allaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 6 g
tłuszcze 63 % 20 g
węglowodany 19 % 6 g
220 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

więc przygotuj sos:

- smażyć drobno posiekaną cebulę na maśle na złoty kolor;
- za pomocą blendera posiekaj orzechy na drobne okruchy, a także posiekaj smażoną cebulę;
- wymieszaj orzechy z cebulą, sól;
- wlej bulion z kurczaka do powstałej mieszanki, włóż starty czosnek;
- ugasić 20 minut;
- dodaj przyprawy i ocet, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 2-3 minuty.

ciesz się wspaniałym smakiem swoich potraw, uzupełniając je sosem satsivi!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy