Eskalop z fouagre

niezapomniany smak kuchni francuskiej. Zaskocz swoich bliskich! . W rocznicę ślubu postanowiliśmy z mężem zorganizować romantyczną kolację. Chciałam przygotować niezapomniane i wyjątkowe danie, najlepiej coś z kuchni francuskiej. Najdelikatniejsza wątroba o przeplatających się smakach słonych, słodkich i kwaśnych... Kolacja była udana, mąż był zachwycony. Ponadto uważa się, że fouagra jest najpotężniejszym afrodyzjakiem :)
ŚnieżkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 7 g
tłuszcze 24 % 5 g
węglowodany 43 % 9 g
116 kcal
IG: 78 / 0 / 22

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Umyj wątrobę, osusz.
2. Wlej sok pomarańczowy, wino do rondla, dodaj cukier, trochę soli i imbir. Odparuj płyn na małym ogniu, aż sos zmniejszy swoją objętość o połowę.
3. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, smażyć na maśle do miękkości.
4. Na dobrze rozgrzanej patelni z masłem orzechowym umieść eskalopy. Foagra smaży się bardzo szybko - wystarczy smażyć przez 1 minutę z obu stron.
5. Ułóż gotowe eskalopy na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Lekko posolić.
6. Eskalopy podaje się na poduszce z jabłek, polej gotowe danie sosem i udekoruj według własnego gustu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Wątróbka jagnięca - 101   kcal/100g
  • Wołowina wołowa - 735   kcal/100g
  • Wątróbka gęsia - 412   kcal/100g
  • Wątróbka Kacza - 405   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 895   kcal/100g

Podobne przepisy