klopsiki wieprzowe w garnku z ryżem i sosem

pyszne klopsiki wieprzowe i ryżowe w sosie pomidorowo-śmietanowym. Takie klopsiki są bardzo dobre na ucztę, okazuje się, że jest ich dużo, to świetna przekąska na gorące mięso. Danie jest również idealne dla dużej rodziny na lunch i można je podawać z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub makaronu.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 6 g
tłuszcze 40 % 12 g
węglowodany 40 % 12 g
174 kcal
IG: 9 / 64 / 27

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

mięso mielone z ryżem dobrze nadaje się do robienia klopsików, gołąbków i nadziewania warzyw. Klopsiki z niego są niezrównane. Ryż na klopsiki jest lepszy albo okrągły, albo przekrój, konieczne jest, aby był lepki. Bierzemy mięso wieprzowe, umiarkowanie tłuste, kotlet, łopatkę lub mostek.
myjemy ryż, napełniamy jedną część ryżu dwiema częściami wody wodą i gotujemy, aż woda odparuje, mieszając. Gorący gotowany ryż wkładamy do pojemnika na mięso mielone i schładzamy.
obierz i umyj marchewki i cebulę, pokrój cebulę w kostkę, zetrzyj marchewki, możesz małe, możesz Duże, a następnie podsmaż z dodatkiem 2 łyżek. łyżki oleju roślinnego na patelni na małym ogniu przez 10 minut.
pokrój wieprzowinę na kawałki i dwukrotnie przekręć maszynkę do mięsa.
ugotowany ryż najpierw wymieszaj z podsmażoną cebulą i marchewką, sprawdź, czy masa nie jest gorąca, jeśli jest lekko ciepła, możesz dodać zmielone mięso. Dodaj również przyprawy i 2,5 łyżeczki soli do mielonego mięsa, wbij jajko.
teraz dokładnie ugniatamy mięso mielone rękami. Okazuje się, że jest plastyczny i umiarkowanie gęsty.
wlej mąkę na talerz, aby panierować w nim klopsiki. Podgrzewamy również patelnię olejem roślinnym. Wlej olej na patelnię o wysokości około pół centymetra.
szybko formujemy okrągłe klopsiki, dobrze zwijamy je w mące i rozprowadzamy na patelni.
smażyć klopsiki na dużym ogniu, obracając je na 3-4 strony, aby ich powierzchnia była lekko zrumieniona.
smażone klopsiki z patelni natychmiast przenoszą się na patelnię.
teraz, gdy wszystkie klopsiki są smażone, rozcieńczyć śmietanę i koncentrat pomidorowy w litrze wody, dodać 1 łyżeczkę soli do sosu i wlać klopsiki do rondla.
umieść patelnię z klopsikami w sosie na dużym ogniu, zagotuj, Ustaw ogień na minimum, przykryj patelnię pokrywką i gotuj klopsiki przez 40 minut.
podawaj klopsiki i ryż jako niezależne danie na gorąco, z sosem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal / 100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Okrągły ryż - 330   kcal/100g

Podobne przepisy