skład / składniki
metoda gotowania
mięso mielone z ryżem dobrze nadaje się do robienia klopsików, gołąbków i nadziewania warzyw. Klopsiki z niego są niezrównane. Ryż na klopsiki jest lepszy albo okrągły, albo przekrój, konieczne jest, aby był lepki. Bierzemy mięso wieprzowe, umiarkowanie tłuste, kotlet, łopatkę lub mostek.
myjemy ryż, napełniamy jedną część ryżu dwiema częściami wody wodą i gotujemy, aż woda odparuje, mieszając. Gorący gotowany ryż wkładamy do pojemnika na mięso mielone i schładzamy.
obierz i umyj marchewki i cebulę, pokrój cebulę w kostkę, zetrzyj marchewki, możesz małe, możesz Duże, a następnie podsmaż z dodatkiem 2 łyżek. łyżki oleju roślinnego na patelni na małym ogniu przez 10 minut.
pokrój wieprzowinę na kawałki i dwukrotnie przekręć maszynkę do mięsa.
ugotowany ryż najpierw wymieszaj z podsmażoną cebulą i marchewką, sprawdź, czy masa nie jest gorąca, jeśli jest lekko ciepła, możesz dodać zmielone mięso. Dodaj również przyprawy i 2,5 łyżeczki soli do mielonego mięsa, wbij jajko.
teraz dokładnie ugniatamy mięso mielone rękami. Okazuje się, że jest plastyczny i umiarkowanie gęsty.
wlej mąkę na talerz, aby panierować w nim klopsiki. Podgrzewamy również patelnię olejem roślinnym. Wlej olej na patelnię o wysokości około pół centymetra.
szybko formujemy okrągłe klopsiki, dobrze zwijamy je w mące i rozprowadzamy na patelni.
smażyć klopsiki na dużym ogniu, obracając je na 3-4 strony, aby ich powierzchnia była lekko zrumieniona.
smażone klopsiki z patelni natychmiast przenoszą się na patelnię.
teraz, gdy wszystkie klopsiki są smażone, rozcieńczyć śmietanę i koncentrat pomidorowy w litrze wody, dodać 1 łyżeczkę soli do sosu i wlać klopsiki do rondla.
umieść patelnię z klopsikami w sosie na dużym ogniu, zagotuj, Ustaw ogień na minimum, przykryj patelnię pokrywką i gotuj klopsiki przez 40 minut.
podawaj klopsiki i ryż jako niezależne danie na gorąco, z sosem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal / 100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g