Wołowina z rabarbarem
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Wołowinę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę o boku około 3 cm.
2. W rondlu z grubym dnem podgrzej oliwę z oliwek i smaż wołowinę, aż utworzy się złoty kolor.
3. Cebulę obrać, grubo posiekać i ułożyć na mięsie. Smażyć razem przez 1 minutę.
4. Wlać bulion, dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową i laskę cynamonu. Dusić pod przykryciem przez około 50 minut, aż wołowina będzie miękka.
5. Rabarbar dobrze umyć i pokroić w kostkę o długości 3 cm, dodać do mięsa i gotować na wolnym ogniu jeszcze przez 1 minutę.
6. Skrobię rozcieńczyć w niewielkiej ilości bulionu mięsnego i mieszając wlać do mięsa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal / 100g
- Rabarbar - 13 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Bulion mięsny - 34 kcal/100g
- Laska cynamonu - 261 kcal/100g