Wołowina z rabarbarem

aromatyczna wołowina z kwaskowatością rabarbaru - pyszna. W 2014 roku mieliśmy wspaniałe zbiory rabarbaru. Soczyste łodygi były używane wszędzie tam, gdzie to możliwe: w licznych ciastach, ciastach, napojach, a nawet deserach. I dopiero gdy zostało trochę rabarbaru, ten przepis przykuł moją uwagę. Jakże żałowałam, że wcześniej mnie nie złapał! W końcu smak potrawy okazuje się niesamowity, a mięso dzięki rabarbarowi jest soczyste, z lekką kwaskowatością.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 61 % 11 g
tłuszcze 28 % 5 g
węglowodany 11 % 2 g
99 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Wołowinę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę o boku około 3 cm.
2. W rondlu z grubym dnem podgrzej oliwę z oliwek i smaż wołowinę, aż utworzy się złoty kolor.
3. Cebulę obrać, grubo posiekać i ułożyć na mięsie. Smażyć razem przez 1 minutę.
4. Wlać bulion, dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową i laskę cynamonu. Dusić pod przykryciem przez około 50 minut, aż wołowina będzie miękka.
5. Rabarbar dobrze umyć i pokroić w kostkę o długości 3 cm, dodać do mięsa i gotować na wolnym ogniu jeszcze przez 1 minutę.
6. Skrobię rozcieńczyć w niewielkiej ilości bulionu mięsnego i mieszając wlać do mięsa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal / 100g
  • Rabarbar - 13   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g
  • Laska cynamonu - 261   kcal/100g

Podobne przepisy