klopsiki wołowe z sosem pomidorowo-śmietanowym na śmietanie

przepis na klopsiki babci jak w dzieciństwie! Pisz, gotuj, bardzo smaczne! Takie klopsiki nie pamiętamy, że my, ale nasze matki i tatusiowie. Sos ze śmietany i świeżych pomidorów sprawia, że klopsiki są bardzo delikatne, soczyste i aromatyczne!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 9 g
tłuszcze 30 % 6 g
węglowodany 25 % 5 g
117 kcal
IG: 60 / 0 / 40

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Namocz kawałki bochenka w mleku. Pokrój mięso (lepiej wziąć tłuszcz) na kawałki. Obierz cebulę. Zmiel wszystkie te składniki na mięso mielone. Dobrze wymieszaj, soląc w procesie. Pokonaj mięso mielone.
2. Na pomidorach wykonaj nacięcie w kształcie krzyża i zalej je wrzącą wodą. Po 10 sekundach odcedź i usuń skórkę z pomidorów. Puree pomidory widelcem, blenderem,maszynką do mięsa, moździerzem , tłuczkiem do puree-jak chcesz. Do powstałego przecieru pomidorowego dodaj szczyptę soli. Wlej pomidora na patelnię i gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut. Następnie dodaj śmietanę i kontynuuj gotowanie przez kolejne 10 minut.
3. Z mielonego mięsa uformuj klopsiki, zasmaż je w mące i smaż na patelni z olejem z obu stron na złoty kolor.
4. Włóż gotowe klopsiki do sosu, dodaj tutaj zioła i liść laurowy. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Jeśli sos mocno odparowuje, dodaj wodę .
pyszne jest podawanie takich klopsików z sosem z ryżem, puree ziemniaczanym i makaronem.
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal / 100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal / 100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Chleb "darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal / 100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal / 100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal / 100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal / 100g

Podobne przepisy