skład / składniki
metoda gotowania
1. Namocz kawałki bochenka w mleku. Pokrój mięso (lepiej wziąć tłuszcz) na kawałki. Obierz cebulę. Zmiel wszystkie te składniki na mięso mielone. Dobrze wymieszaj, soląc w procesie. Pokonaj mięso mielone.
2. Na pomidorach wykonaj nacięcie w kształcie krzyża i zalej je wrzącą wodą. Po 10 sekundach odcedź i usuń skórkę z pomidorów. Puree pomidory widelcem, blenderem,maszynką do mięsa, moździerzem , tłuczkiem do puree-jak chcesz. Do powstałego przecieru pomidorowego dodaj szczyptę soli. Wlej pomidora na patelnię i gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut. Następnie dodaj śmietanę i kontynuuj gotowanie przez kolejne 10 minut.
3. Z mielonego mięsa uformuj klopsiki, zasmaż je w mące i smaż na patelni z olejem z obu stron na złoty kolor.
4. Włóż gotowe klopsiki do sosu, dodaj tutaj zioła i liść laurowy. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Jeśli sos mocno odparowuje, dodaj wodę .
pyszne jest podawanie takich klopsików z sosem z ryżem, puree ziemniaczanym i makaronem.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal / 100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal / 100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Chleb "darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal / 100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal / 100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal / 100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal / 100g