kotlet rapanowy

dla miłośników owoców morza-wspaniały przepis na kotlet! Poszukiwania rapanów w ostatni weekend doprowadziły mnie na rynek. Dobrze, że w kwestii wyboru tego owocu morza jestem osobą przygotowaną: zdecydowanie należy spojrzeć na stan zlewu - musi być szczelnie zamknięty. W przeciwnym razie możesz kupić nieświeży produkt.
Christina_AAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 13 g
tłuszcze 22 % 6 g
węglowodany 30 % 8 g
123 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 30 min

aby łatwo wyjąć małża ze skorupy, konieczne jest włożenie rapanów do zamrażarki na jeden dzień. Następnie dajemy możliwość rozmrożenia rapanów i uzbrojeni w widelec usuwamy mięso.

przeciąć rapany na pół i umyć je w wodzie z sokiem z cytryny. Pomoże to usunąć śluz i specyficzny zapach. Łatwo bij mięso i przygotuj ciasto, ubijając jajko z czarnym pieprzem. Wlej mąkę do osobnej miski. Podczas gotowania rapany mogą stać przez chwilę w sosie sojowym. Pięć minut wystarczy na pożądany efekt.

rozwałkuj mięso w mące, a następnie zanurz je w jajku i natychmiast usmaż na patelni. Dla każdej strony nie więcej niż dziewięćdziesiąt sekund. Rozłóż gotowe danie na talerzu, obficie posyp sokiem z cytryny. Wino idealne do rapanów: różowe lub białe wytrawne.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Rapany - 77   kcal/100g

Podobne przepisy