skład / składniki
metoda gotowania
aby łatwo wyjąć małża ze skorupy, konieczne jest włożenie rapanów do zamrażarki na jeden dzień. Następnie dajemy możliwość rozmrożenia rapanów i uzbrojeni w widelec usuwamy mięso.
przeciąć rapany na pół i umyć je w wodzie z sokiem z cytryny. Pomoże to usunąć śluz i specyficzny zapach. Łatwo bij mięso i przygotuj ciasto, ubijając jajko z czarnym pieprzem. Wlej mąkę do osobnej miski. Podczas gotowania rapany mogą stać przez chwilę w sosie sojowym. Pięć minut wystarczy na pożądany efekt.
rozwałkuj mięso w mące, a następnie zanurz je w jajku i natychmiast usmaż na patelni. Dla każdej strony nie więcej niż dziewięćdziesiąt sekund. Rozłóż gotowe danie na talerzu, obficie posyp sokiem z cytryny. Wino idealne do rapanów: różowe lub białe wytrawne.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Rapany - 77 kcal/100g