Placindy z dynią na patelni

Spróbuj zrobić szybkie i pyszne śniadanie dla całej rodziny! Okazuje się, że kuchnia Mołdawska to nie tylko hominy z serem, ale także dobre aromatyczne wypieki:) Placindy to danie na szybką rękę, które przygotowujemy co najmniej raz w miesiącu. Mama jako dziecko robiła te ciasta w niedzielne poranki. Przyszedł też mój czas, jednak mój przepis trochę różni się od przepisu mojej mamy. Więc dzielę się.
Lisa MAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 33 % 15 g
węglowodany 56 % 25 g
252 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

w dużej misce przesiej mąkę z solą, ubij jajko i wymieszaj. Połącz lekko ciepły kefir z sodą, natychmiast wlej go do mieszanki z mąką i zagniataj ciasto, aż przestanie przyklejać się do rąk. Rozwałkuj gotowe ciasto na grubość jednego centymetra.

roztop masło i za pomocą pędzla posmaruj nim warstwę ciasta. Złożyć ciasto na pół i rozwałkować. Następnie ponownie nasmaruj olejem, złóż ponownie na pół i ponownie rozwałkuj. W ten sposób Złóż ciasto i rozwałkuj, aż uzyskasz osiem warstw ciasta. Pokrój ósmą warstwę ciasta na 4 równe części. W sekcji powinieneś mieć widoczne warstwy ciasta.

zetrzyj dynię na grubej tarce. Rozwałkuj 1 część ciasta, ułóż dynię na środku i posyp cukrem, pozostawiając puste brzegi. Złóż krawędzie powstałego ciasta do środka, otrzymując płaską torbę. Tak, aby środek był szczelnie zamknięty. Rozwałkuj trochę od góry-tylko trochę, aby wzmocnić szwy.

na gorącej patelni usmaż łożyska na oleju roślinnym z pokrywką, ale na małym ogniu. Gdy po obu stronach pojawi się złota skorupa-zdejmij z ognia.

to wszystko! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy