skład / składniki
metoda gotowania
w dużej misce przesiej mąkę z solą, ubij jajko i wymieszaj. Połącz lekko ciepły kefir z sodą, natychmiast wlej go do mieszanki z mąką i zagniataj ciasto, aż przestanie przyklejać się do rąk. Rozwałkuj gotowe ciasto na grubość jednego centymetra.
roztop masło i za pomocą pędzla posmaruj nim warstwę ciasta. Złożyć ciasto na pół i rozwałkować. Następnie ponownie nasmaruj olejem, złóż ponownie na pół i ponownie rozwałkuj. W ten sposób Złóż ciasto i rozwałkuj, aż uzyskasz osiem warstw ciasta. Pokrój ósmą warstwę ciasta na 4 równe części. W sekcji powinieneś mieć widoczne warstwy ciasta.
zetrzyj dynię na grubej tarce. Rozwałkuj 1 część ciasta, ułóż dynię na środku i posyp cukrem, pozostawiając puste brzegi. Złóż krawędzie powstałego ciasta do środka, otrzymując płaską torbę. Tak, aby środek był szczelnie zamknięty. Rozwałkuj trochę od góry-tylko trochę, aby wzmocnić szwy.
na gorącej patelni usmaż łożyska na oleju roślinnym z pokrywką, ale na małym ogniu. Gdy po obu stronach pojawi się złota skorupa-zdejmij z ognia.
to wszystko! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g