krążki cebuli w cieście

pyszna przekąska. Może być używany jako ozdoby do potraw. Ale muszą być spożywane w żywności natychmiast po ugotowaniu. W przeciwnym razie staną się wilgotne i nie będą dobrze smakować.
Króliczek260188Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 77 % 41 g
węglowodany 17 % 9 g
403 kcal
IG: 44 / 0 / 56

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

pokrój cebulę w pierścienie o szerokości co najmniej 0,5 cm.
cieście:
- oddziel białko od żółtka i ubij białko na pianę.
- stopniowo dodawaj żółtko, sól, majonez i mąkę.Ubij wszystko, aż będzie gładkie.
doprowadzić olej do wrzenia. Zanurz krążki cebuli w cieście i włóż do wrzącego oleju. Kiedy nabiorą złotego koloru, są gotowe.
można posypać serem (ale tylko wtedy, gdy są gorące, aby ser się trochę stopił).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy