krążki cebuli w cieście
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
pokrój cebulę w pierścienie o szerokości co najmniej 0,5 cm.
cieście:
- oddziel białko od żółtka i ubij białko na pianę.
- stopniowo dodawaj żółtko, sól, majonez i mąkę.Ubij wszystko, aż będzie gładkie.
doprowadzić olej do wrzenia. Zanurz krążki cebuli w cieście i włóż do wrzącego oleju. Kiedy nabiorą złotego koloru, są gotowe.
można posypać serem (ale tylko wtedy, gdy są gorące, aby ser się trochę stopił).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g