Sałatka z wątróbki gęsi

niesamowicie oryginalna ciepła sałatka dla prawdziwych smakoszy! Jak czasami trudno jest przed uroczystością rodzinną, kiedy zastanawiasz się, jak zaskoczyć gości, zadowolić harmonijnymi i niezwykłymi potrawami... Kiedyś w magazynie kulinarnym zobaczyłem przepis na dość egzotyczną sałatkę, która została natychmiast przetestowana na mężu. I jakie szczęście za pierwszym razem tak dobrze jest znaleźć naszą idealną sałatkę! Niesamowite połączenie smaków słodkiego Mango, miodu, musztardy i wątroby.
NataAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 7 g
tłuszcze 57 % 24 g
węglowodany 26 % 11 g
285 kcal
IG: 27 / 45 / 27

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

zanim zaczniesz przygotowywać główne składniki sałatki, radzę najpierw zrobić dressing, aby trochę się zaparzył. Aby to zrobić, w małym pojemniku należy wymieszać oliwę z miodem i musztardą, doprawić solą i mieszanką papryki do smaku. Odłóż na chwilę.

teraz musisz marynować jeden z głównych składników sałatki - wątrobę: włóż ją do miski, zalej wymaganą ilością sosu. Wyślij również na chwilę (20-30 minut).

następnym krokiem jest oczyszczenie Skórki ostrym nożem i delikatne pokrojenie w kostkę mango. Orzechy nerkowca należy lekko smażyć na suchej patelni lub trzymać w piekarniku przez kilka minut. Umyte i wysuszone liście sałaty rozerwać lub dowolnie posiekać i ułożyć na talerzach.

marynowaną wątrobę usmażyć na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek do miękkości.

umieść gotową wątrobę na talerzach na liściach sałaty, dopraw obficie przygotowanym sosem i podawaj natychmiast.

Buon appetito!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Mango - 67   kcal/100g
  • Nerkowce - 561   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g
  • Wątróbka Gęsia - 412   kcal/100g

Podobne przepisy