skrzydełka z kurczaka w marynacie sojowo-imbirowej

chrupiące, pachnące skrzydełka nie pozostawiają nikogo obojętnym! Po raz pierwszy ugotowałem skrzydełka według tego przepisu w 2014 roku. Od tego czasu gotowałem tylko pod tą marynatą: i nogi, i filet, i cały kurczak pieczony, i indyk. Smażę bezpośrednio na patelni, czasami w formie do pieczenia-bez względu na to, jak to zrobisz, wszystko będzie dobrze. Marynata jest bardzo zrównoważona-umiarkowanie ostra, umiarkowanie słona i lekko słodka.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 14 g
tłuszcze 35 % 14 g
węglowodany 30 % 12 g
212 kcal
IG: 58 / 0 / 42

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Umyj i osusz skrzydła.
2. Marynata. Obierz korzeń imbiru i czosnek. Zetrzyj imbir. Drobno posiekaj czosnek. Połącz wszystkie składniki marynaty i mieszaj, aż będą gładkie.
3. Dobrze zetrzyj skrzydła marynatą, włóż do miski i zalej pozostałą marynatą.
4. Włóż skrzydełka do lodówki na noc i od czasu do czasu obracaj je w marynacie.
5. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju roślinnego, strząśnij nadmiar marynaty ze skrzydeł i włóż na patelnię.
6. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
7. Następnie zalej pozostałą marynatą i wstaw na 10-12 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Ułóż gotowe skrzydełka na talerzu na liściach sałaty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Skrzydełka z kurczaka - 186   kcal/100g

Podobne przepisy