skrzydełka z kurczaka w marynacie sojowo-imbirowej
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Umyj i osusz skrzydła.
2. Marynata. Obierz korzeń imbiru i czosnek. Zetrzyj imbir. Drobno posiekaj czosnek. Połącz wszystkie składniki marynaty i mieszaj, aż będą gładkie.
3. Dobrze zetrzyj skrzydła marynatą, włóż do miski i zalej pozostałą marynatą.
4. Włóż skrzydełka do lodówki na noc i od czasu do czasu obracaj je w marynacie.
5. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju roślinnego, strząśnij nadmiar marynaty ze skrzydeł i włóż na patelnię.
6. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
7. Następnie zalej pozostałą marynatą i wstaw na 10-12 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Ułóż gotowe skrzydełka na talerzu na liściach sałaty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Skrzydełka z kurczaka - 186 kcal/100g