Schab w rękawie w piekarniku

polędwica w polewie miodowej to pyszne i piękne danie świąteczne! To bajecznie smaczne i eleganckie danie, którym po prostu podbijam moich gości! Delikatne i aromatyczne mięso w słodkiej glazurze pachnie całym mieszkaniem, a marynata z liści majeranku i czosnku sprawia, że smak przysmaku jest po prostu boski i niepowtarzalny.
KandinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 23 g
tłuszcze 38 % 16 g
węglowodany 7 % 3 g
249 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 10 h 45 min

przygotowanie tego arcydzieła sztuki kulinarnej składa się z kilku etapów.

więc pierwszym etapem jest przygotowanie marynaty do schabu:

1. Umieść liście majeranku, czosnek, czarny pieprz, oliwę z oliwek i sól w moździerzu/misce blendera i zetrzyj/zmiel.

drugim etapem będzie przygotowanie schabu:

2. Warto zauważyć, że kawałek należy kupić w całości, a nie pokroić na porcje. Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i przeciąć do kości w taki sposób, aby uzyskać coś w rodzaju "akordeonu".

trzeci etap-marynowanie:

3. Przetrzyj przygotowany schab marynatą, włóż do miski, dokręć folią i wyślij do lodówki na co najmniej 2 godziny, optymalnie - na całą noc.

czwarty etap gotowania-Pieczenie:

4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i zajmij się mięsem.
5. Schab włożyć do torby do pieczenia lub rękawa, ułożyć mięso na blasze do pieczenia, wylać resztki marynaty i świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy na mięso.
6. Wyślij schab do piekarnika na 60 minut.

podczas pieczenia mięsa możesz przejść do piątego etapu-przygotowania glazury:

7. Aby to zrobić, wymieszaj miód, sok z cytryny, oliwę z oliwek i paprykę w misce na gładką emulsję.

szóstym i ostatnim etapem jest glazurowanie schabu:

8. Wyjmij mięso z piekarnika, ale nie wyłączaj go. Ostrożnie, aby uniknąć poparzenia parą, odetnij górną część rękawa lub torebki do pieczenia.
9. Za pomocą pędzla nałóż mieszaninę glazury na mięso i wyślij do piekarnika na 12-15 minut. Powtórz tę procedurę 3-4 razy przez 60-75 minut. W rezultacie powinieneś mieć różową i pachnącą skórkę. W sumie mięso powinno spędzić 120-135 minut w piekarniku, w zależności od grubości porcji.

ostrożnie przełóż schab na półmisek, udekoruj listkami majeranku i podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Schab wędzony na surowo - 469   kcal/100g
  • Schab - 242   kcal / 100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Majeranek świeży - 271   kcal/100g

Podobne przepisy