skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie tego arcydzieła sztuki kulinarnej składa się z kilku etapów.
więc pierwszym etapem jest przygotowanie marynaty do schabu:
1. Umieść liście majeranku, czosnek, czarny pieprz, oliwę z oliwek i sól w moździerzu/misce blendera i zetrzyj/zmiel.
drugim etapem będzie przygotowanie schabu:
2. Warto zauważyć, że kawałek należy kupić w całości, a nie pokroić na porcje. Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i przeciąć do kości w taki sposób, aby uzyskać coś w rodzaju "akordeonu".
trzeci etap-marynowanie:
3. Przetrzyj przygotowany schab marynatą, włóż do miski, dokręć folią i wyślij do lodówki na co najmniej 2 godziny, optymalnie - na całą noc.
czwarty etap gotowania-Pieczenie:
4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i zajmij się mięsem.
5. Schab włożyć do torby do pieczenia lub rękawa, ułożyć mięso na blasze do pieczenia, wylać resztki marynaty i świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy na mięso.
6. Wyślij schab do piekarnika na 60 minut.
podczas pieczenia mięsa możesz przejść do piątego etapu-przygotowania glazury:
7. Aby to zrobić, wymieszaj miód, sok z cytryny, oliwę z oliwek i paprykę w misce na gładką emulsję.
szóstym i ostatnim etapem jest glazurowanie schabu:
8. Wyjmij mięso z piekarnika, ale nie wyłączaj go. Ostrożnie, aby uniknąć poparzenia parą, odetnij górną część rękawa lub torebki do pieczenia.
9. Za pomocą pędzla nałóż mieszaninę glazury na mięso i wyślij do piekarnika na 12-15 minut. Powtórz tę procedurę 3-4 razy przez 60-75 minut. W rezultacie powinieneś mieć różową i pachnącą skórkę. W sumie mięso powinno spędzić 120-135 minut w piekarniku, w zależności od grubości porcji.
ostrożnie przełóż schab na półmisek, udekoruj listkami majeranku i podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Schab wędzony na surowo - 469 kcal/100g
- Schab - 242 kcal / 100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Majeranek świeży - 271 kcal/100g