schab w piekarniku z ziemniakami

wykwintna i aromatyczna Kolacja w piekarniku. Gotuj pyszne i piękne! Schab w piekarniku z ziemniakami to pełny obiad lub danie główne na świąteczny stół. Przygotowanie tego dania jest proste i stosunkowo szybkie, a jego aromat i smak nie pozostawi obojętnym nawet najbardziej wybrednego smakosza.
KiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 15 g
tłuszcze 33 % 12 g
węglowodany 25 % 9 g
228 kcal
IG: 78 / 0 / 22

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 30 min

przygotowanie schabu należy rozpocząć z wyprzedzeniem - od marynowania. Jeśli planujesz podać danie na obiad, marynuj rano, a jeśli na świąteczny obiad - najlepiej rozpocząć gotowanie wieczorem. Chociaż jeśli czas jest krótki, wystarczy 2 godziny marynowania.

Schab należy opłukać, osuszyć, oczyścić z folii, a tłuszcz na nim przeciąć na krzyż.

przygotuj marynatę, dla której musisz wymieszać miód, sos sojowy, olej roślinny, sól i przyprawy do stanu emulsji. Natrzyj polędwicę powstałą marynatą i umieść ją w plastikowym pojemniku z pokrywką. Umieść mięso do marynowania w lodówce (najlepiej Potrząsać pojemnikiem z mięsem co 45-60 minut). 30 minut przed pieczeniem wyjmij pojemnik schabu z lodówki, aby się rozgrzał.

Włącz rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Schab włożyć do naczynia do pieczenia i wstawić do piekarnika na 15 minut. Następnie dokręć formę folią i zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Piecz mięso przez 60-90 minut.

podczas pieczenia polędwicy zacznij gotować ziemniaki. Umyj i wyczyść. W każdym ziemniaku wykonaj kilka nacięć w odległości 0,5 cm od siebie, nie przecinając 3-5 mm do końca. Włóż ziemniaki do rondla, zalej zimną wodą i zagotuj na średnim ogniu. Wyłącz ogień, delikatnie spuść wodę, wyjmij ziemniaki na talerz i ostudź.

pokrój boczek. Kawałki powinny być wielkości cięć w ziemniakach. Faszeruj ziemniaki boczkiem, solą i pieprzem.

wyjmij mięso z piekarnika (powinno minąć co najmniej 60 minut), podnieś temperaturę piekarnika do 190 stopni, zdejmij folię, rozłóż ziemniaki wokół mięsa, posmaruj olejem roślinnym i piecz przez kolejne 30 minut. Jeśli uważasz, że ziemniaki nie mają wystarczająco rumianej skórki, po głównym cyklu pieczenia włącz grill na 5-7 minut.

przykryj gotowe mięso ziemniakami folią przez 5-10 minut, a następnie połóż na talerzu. Podawaj schab z ziemniakami na gorąco, w razie potrzeby udekoruj ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Schab wędzony na surowo - 469   kcal/100g
  • Schab - 242   kcal/100g

Podobne przepisy