skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie schabu należy rozpocząć z wyprzedzeniem - od marynowania. Jeśli planujesz podać danie na obiad, marynuj rano, a jeśli na świąteczny obiad - najlepiej rozpocząć gotowanie wieczorem. Chociaż jeśli czas jest krótki, wystarczy 2 godziny marynowania.
Schab należy opłukać, osuszyć, oczyścić z folii, a tłuszcz na nim przeciąć na krzyż.
przygotuj marynatę, dla której musisz wymieszać miód, sos sojowy, olej roślinny, sól i przyprawy do stanu emulsji. Natrzyj polędwicę powstałą marynatą i umieść ją w plastikowym pojemniku z pokrywką. Umieść mięso do marynowania w lodówce (najlepiej Potrząsać pojemnikiem z mięsem co 45-60 minut). 30 minut przed pieczeniem wyjmij pojemnik schabu z lodówki, aby się rozgrzał.
Włącz rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Schab włożyć do naczynia do pieczenia i wstawić do piekarnika na 15 minut. Następnie dokręć formę folią i zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Piecz mięso przez 60-90 minut.
podczas pieczenia polędwicy zacznij gotować ziemniaki. Umyj i wyczyść. W każdym ziemniaku wykonaj kilka nacięć w odległości 0,5 cm od siebie, nie przecinając 3-5 mm do końca. Włóż ziemniaki do rondla, zalej zimną wodą i zagotuj na średnim ogniu. Wyłącz ogień, delikatnie spuść wodę, wyjmij ziemniaki na talerz i ostudź.
pokrój boczek. Kawałki powinny być wielkości cięć w ziemniakach. Faszeruj ziemniaki boczkiem, solą i pieprzem.
wyjmij mięso z piekarnika (powinno minąć co najmniej 60 minut), podnieś temperaturę piekarnika do 190 stopni, zdejmij folię, rozłóż ziemniaki wokół mięsa, posmaruj olejem roślinnym i piecz przez kolejne 30 minut. Jeśli uważasz, że ziemniaki nie mają wystarczająco rumianej skórki, po głównym cyklu pieczenia włącz grill na 5-7 minut.
przykryj gotowe mięso ziemniakami folią przez 5-10 minut, a następnie połóż na talerzu. Podawaj schab z ziemniakami na gorąco, w razie potrzeby udekoruj ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Schab wędzony na surowo - 469 kcal/100g
- Schab - 242 kcal/100g