skład / składniki
Metoda gotowania
1. Na warstwie tłuszczu użyj noża, aby wykonać płytkie nacięcia w poprzek.
2. Przygotuj solankę, dla której wymieszaj połowę wody z resztą składników (z wyjątkiem octu) i podpal rondel. Mieszaj mieszaninę, aż kryształy cukru i soli całkowicie się rozpuszczą. Gdy zawartość garnka się zagotuje, wyjmij ją z pieca, wlej pozostałą wodę, a także ocet. Odstaw na 15 minut.
3. Przełóż schab do miski o odpowiednich rozmiarach, wlej do niej zaparzoną solankę i trzymaj pod prasą przez co najmniej 45 minut, a najlepiej 1-1,5 godziny.
4. Po pozostawieniu w solance schab należy umyć czystą wodą, lekko osuszyć, a następnie smażyć na oleju roślinnym, aż będzie piękny i apetyczny rumiany.
5. Lekko ostudzić smażone mięso i zawinąć w przyprawy.
6. Obierz cebulę z łuski, pokrój ją w pierścienie. Jeśli cebula jest duża, lepiej pokroić ją w półpierścienie. Umieść przygotowaną cebulę na dnie formy nasmarowanej cienką warstwą oleju roślinnego.
7. Połóż mięso na poduszce cebulowej, szczelnie przykryj formę podwójną warstwą folii.
8. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 120 stopni Celsjusza na trzy godziny.
9. Schab jest gotowy! Zawiń go w folię, aby nie miał czasu na ostygnięcie, a sam zaangażuj się w karmelizację cebuli. Aby to zrobić, umieść formę na kuchence i odparuj ciecz (umiarkowane ciepło). Jeśli nie możesz podpalić swojej formy, możesz użyć patelni.
podawaj schab na gorąco z sosem cebulowym. Gałązka rozmarynu doda jeszcze więcej wyrafinowania powstałemu daniu.
Bon appetit!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Schab surowy wędzony - 469 kcal/100g
- Schab - 242 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g