Schab schabowy w piekarniku w folii

najsmaczniejszą częścią wieprzowiny jest bezsprzecznie schab! Upiecz ją w folii! Jest to dietetyczna część tuszy pozbawionej tłuszczu, obdarzona bardzo ważnymi pierwiastkami śladowymi (cynkiem, wapniem, żelazem, magnezem i fosforem). Najczęściej gospodynie domowe używają schabu do gotowania kotletów, steków lub do pieczenia na grillu. Ale w naszej rodzinie starają się nie jeść pieczeni, a grill nie jest dla nas dostępny zimą, więc znalazłem świetny przepis na najbardziej aromatyczny schab w piekarniku!
NatalimAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 11 g
tłuszcze 33 % 7 g
węglowodany 14 % 3 g
125 kcal
IG: 67 / 0 / 33

Metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 40 min

1. Na warstwie tłuszczu użyj noża, aby wykonać płytkie nacięcia w poprzek.
2. Przygotuj solankę, dla której wymieszaj połowę wody z resztą składników (z wyjątkiem octu) i podpal rondel. Mieszaj mieszaninę, aż kryształy cukru i soli całkowicie się rozpuszczą. Gdy zawartość garnka się zagotuje, wyjmij ją z pieca, wlej pozostałą wodę, a także ocet. Odstaw na 15 minut.
3. Przełóż schab do miski o odpowiednich rozmiarach, wlej do niej zaparzoną solankę i trzymaj pod prasą przez co najmniej 45 minut, a najlepiej 1-1,5 godziny.
4. Po pozostawieniu w solance schab należy umyć czystą wodą, lekko osuszyć, a następnie smażyć na oleju roślinnym, aż będzie piękny i apetyczny rumiany.
5. Lekko ostudzić smażone mięso i zawinąć w przyprawy.
6. Obierz cebulę z łuski, pokrój ją w pierścienie. Jeśli cebula jest duża, lepiej pokroić ją w półpierścienie. Umieść przygotowaną cebulę na dnie formy nasmarowanej cienką warstwą oleju roślinnego.
7. Połóż mięso na poduszce cebulowej, szczelnie przykryj formę podwójną warstwą folii.
8. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 120 stopni Celsjusza na trzy godziny.
9. Schab jest gotowy! Zawiń go w folię, aby nie miał czasu na ostygnięcie, a sam zaangażuj się w karmelizację cebuli. Aby to zrobić, umieść formę na kuchence i odparuj ciecz (umiarkowane ciepło). Jeśli nie możesz podpalić swojej formy, możesz użyć patelni.

podawaj schab na gorąco z sosem cebulowym. Gałązka rozmarynu doda jeszcze więcej wyrafinowania powstałemu daniu.

Bon appetit!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Schab surowy wędzony - 469   kcal/100g
  • Schab - 242   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g

Podobne przepisy