skład / składniki
metoda gotowania
najpierw musisz" aktywować " drożdże. Aby to zrobić, podgrzej mleko do 36-38 stopni, wlej do miski, dodaj cukier, drożdże i szczyptę soli, wymieszaj. Przykryj miskę czystym ręcznikiem i odstaw na około 15 minut.
podczas gotowania ciasta przesiej mąkę, aby nasycić ją tlenem. Dodaj mąkę do mleka i zacznij wyrabiać ciasto - najpierw w misce, a następnie na posypanym mąką stole. Gotowe ciasto jest plastyczne i łatwo pozostaje w tyle za rękami. Zagniecione ciasto włożyć z powrotem do miski, przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 25-35 minut.
po tym czasie rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 20-25 mm i pokrój na prostokątne kawałki o wymiarach 10 x 5 cm na środku każdego prostokąta wykonaj cięcie w pionie, cofając się od górnej i dolnej krawędzi o 1,5-2 cm. Oznacza to, że jedna część prostokąta okazuje się jakby wywrócona na lewą stronę.
przykryj przygotowane verguny ręcznikiem i pozostaw na kolejne 8-12 minut.
następnie rozgrzej olej słonecznikowy na patelni i piecz verguny na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony.
podawaj verguny dobrze z zimnym mlekiem lub gorącą herbatą.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g