skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie należy rozpocząć od namoczenia wątroby w mleku lub serwatce. Czas trwania tego procesu zależy od wieku królika, którego wątrobę zamierzasz ugotować, i waha się od 30 do 90 minut. Następnie nie kroimy wątroby, ale tylko oczyszczamy ją z filmów, suszymy, solimy, pieprzymy i panierujemy w mące.
podgrzej tłuszcz wybrany do smażenia na patelni i rumień kawałki wątroby na średnim ogniu, aż będą ugotowane. Wskaźnikiem, że wątroba królika jest gotowa, będzie złoty kolor i wypływ z niej (przy lekkim nacisku) Nie krwi, ale tylko soku. Lepiej nie rozgotować wątroby i nie przykryć pokrywką. Jeśli wątpisz w jego gotowość, lepiej umieścić wątrobę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 6-8 minut.
jako dodatek do wątroby usmaż cebulę pokrojoną w półpierścienie. Cebulę można smażyć równolegle z gotowaniem wątroby - na osobnej patelni lub w głębokim tłuszczu, lub na tej samej patelni, na której smażona jest wątroba, lekko przesuwając ją na bok. Cebula podczas smażenia soli i pieprzu do smaku.
gotową wątrobę podajemy z rumianą cebulą, w razie potrzeby uzupełniając jej smak sałatką ze świeżych warzyw.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Serum - 31 kcal/100g
- Wątroba królika - 120 kcal/100g