wątroba królika z cebulą

lubisz delektować się przysmakami? Przygotuj wątrobę królika! Wątroba królika nie trafia tak często na nasz stół, ale w moim arsenale mam kilka opcji przygotowania tego przysmaku. Dzisiaj opowiem ci o jednym z najprostszych sposobów przygotowania tego produktu. Wątroba królika według tego przepisu rozpływa się w ustach i jest przygotowywana bez znacznego czasu i wysiłku.
TanialAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 6 g
tłuszcze 48 % 12 g
węglowodany 28 % 7 g
156 kcal
IG: 57 / 0 / 43

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

przygotowanie należy rozpocząć od namoczenia wątroby w mleku lub serwatce. Czas trwania tego procesu zależy od wieku królika, którego wątrobę zamierzasz ugotować, i waha się od 30 do 90 minut. Następnie nie kroimy wątroby, ale tylko oczyszczamy ją z filmów, suszymy, solimy, pieprzymy i panierujemy w mące.

podgrzej tłuszcz wybrany do smażenia na patelni i rumień kawałki wątroby na średnim ogniu, aż będą ugotowane. Wskaźnikiem, że wątroba królika jest gotowa, będzie złoty kolor i wypływ z niej (przy lekkim nacisku) Nie krwi, ale tylko soku. Lepiej nie rozgotować wątroby i nie przykryć pokrywką. Jeśli wątpisz w jego gotowość, lepiej umieścić wątrobę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 6-8 minut.

jako dodatek do wątroby usmaż cebulę pokrojoną w półpierścienie. Cebulę można smażyć równolegle z gotowaniem wątroby - na osobnej patelni lub w głębokim tłuszczu, lub na tej samej patelni, na której smażona jest wątroba, lekko przesuwając ją na bok. Cebula podczas smażenia soli i pieprzu do smaku.

gotową wątrobę podajemy z rumianą cebulą, w razie potrzeby uzupełniając jej smak sałatką ze świeżych warzyw.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Serum - 31   kcal/100g
  • Wątroba królika - 120   kcal/100g

Podobne przepisy