pasztet z wątroby królika

apetyczny domowy pasztet? Przygotuj go z wątroby królika! Jednym z moich ulubionych śniadań jest tost z domowym pasztetem. Chcę przedstawić Wam jeden z moich przepisów na pasztet-lekkie danie z wątroby królika. Pasztet jest aromatyczny i delikatny, a przygotowanie jest szybkie i niezwykle proste.
artemiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 6 g
tłuszcze 74 % 26 g
węglowodany 9 % 3 g
276 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

W przypadku pasztetu z wątroby królika oprócz głównych składników musimy również przygotować blender i Formy do przechowywania. Przed rozpoczęciem gotowania należy wyjąć masło i natychmiast włożyć je do miski blendera, aby miało czas na stopienie.

następnie musisz obrać marchewki i cebulę. Pokrój cebulę na pół pierścienia, zetrzyj marchewki na grubej tarce. Podsmaż warzywa na maśle, dodając drobno posiekany ząbek czosnku podczas smażenia. Gotowe warzywa przełożyć do miski blendera.

następnym krokiem gotowania jest pieczenie wątroby. Przed obróbką cieplną należy go umyć, odciąć z niego cały nadmiar i osuszyć na ręczniku papierowym. Następnie usmaż wątrobę na maśle do połowy ugotowanej (krew nie jest już wydalana, ale kawałki w przekroju są nadal różowe). W tym momencie musisz dodać koniak, smażyć przez kolejną minutę, aby alkohol odparował, a następnie wysłać do miski blendera do warzyw i oleju.

ostatnim etapem gotowania jest ubieranie i ubijanie. Dodaj drobno posiekane zioła, sól, pieprz, gałkę muszkatołową do gotowych składników. Ubij wszystko w jednorodną masę i ułóż w przygotowanych formach. Na wierzch pasztet zalewamy roztopionym masłem i przechowujemy w lodówce nie dłużej niż 2-3 dni.

podawaj pasztet na śniadanie z tostami, świeżym chlebem lub tartaletkami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Wątroba królika - 120   kcal/100g

Podobne przepisy