skład / składniki
metoda gotowania
W przypadku pasztetu z wątroby królika oprócz głównych składników musimy również przygotować blender i Formy do przechowywania. Przed rozpoczęciem gotowania należy wyjąć masło i natychmiast włożyć je do miski blendera, aby miało czas na stopienie.
następnie musisz obrać marchewki i cebulę. Pokrój cebulę na pół pierścienia, zetrzyj marchewki na grubej tarce. Podsmaż warzywa na maśle, dodając drobno posiekany ząbek czosnku podczas smażenia. Gotowe warzywa przełożyć do miski blendera.
następnym krokiem gotowania jest pieczenie wątroby. Przed obróbką cieplną należy go umyć, odciąć z niego cały nadmiar i osuszyć na ręczniku papierowym. Następnie usmaż wątrobę na maśle do połowy ugotowanej (krew nie jest już wydalana, ale kawałki w przekroju są nadal różowe). W tym momencie musisz dodać koniak, smażyć przez kolejną minutę, aby alkohol odparował, a następnie wysłać do miski blendera do warzyw i oleju.
ostatnim etapem gotowania jest ubieranie i ubijanie. Dodaj drobno posiekane zioła, sól, pieprz, gałkę muszkatołową do gotowych składników. Ubij wszystko w jednorodną masę i ułóż w przygotowanych formach. Na wierzch pasztet zalewamy roztopionym masłem i przechowujemy w lodówce nie dłużej niż 2-3 dni.
podawaj pasztet na śniadanie z tostami, świeżym chlebem lub tartaletkami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Wątroba królika - 120 kcal/100g