serniki czosnkowe z pieprzem
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Weź twaróg i posiekaj go dobrze blenderem lub ręcznie, przecierając go przez sito.
Krok 2:

Następnie dodaj 2 jajka i sól, dobrze wymieszaj.
Krok 3:

Następnie dodaj drobno starty czosnek i czerwoną ostrą paprykę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 4:

Następnie dodaj zielenie, ponownie wszystko bardzo dobrze wymieszaj.
Krok 5:

Następnie dodaj mąkę małymi porcjami i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 6:

Następnie uformuj małe kulki z powstałej mieszanki (lepiej to zrobić mokrymi rękami) i uformuj naleśniki. Smażyć na oleju roślinnym do miękkości.
możesz eksperymentować z mąką, jeśli dodasz więcej mąki + sody z octem (lub proszkiem do pieczenia), otrzymasz bujne naleśniki, jeśli mniej, otrzymasz coś podobnego do smażonego sera im więcej dodasz mąki, tym mniej potrzebujesz oleju roślinnego do smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g

