Włoska mieszanka warzyw w chlebie pita

świetna opcja na zdrową i smaczną przekąskę w domu lub w pracy! Różne przekąski w pita to niezwykle popularne danie. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu i odpowiednie dla prawie wszystkich, ponieważ nadzienie w nich może być zupełnie inne – mięso, ryby, warzywa, owoce morza. Proponuję dziś przygotować wegetariańską wersję chleba pita z nadzieniem z mieszanki włoskich warzyw. Uwielbiam to danie za jego doskonały smak!
ReveRitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 21 % 9 g
węglowodany 64 % 27 g
210 kcal
IG: 56 / 0 / 44

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

dobrze spłucz mieszankę włoskich warzyw (bez rozmrażania), osusz na ręczniku papierowym i umieść na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym. Dusić warzywa przez 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie sól i pieprz. W razie potrzeby można również dodać posiekane zioła, czosnek lub ulubione pikantne zioła podczas smażenia. Zdejmij warzywa z pieca i ostudź.

W międzyczasie pokrój arkusze pita na równe części. Umieść trochę nadzienia na środku każdego kawałka i zwiń chleb pita w małą paczkę, pozostawiając ją otwartą na górze. Te bułki można trochę usmażyć, aby uzyskać złotą, chrupiącą skórkę. Następnie zawiąż każdą kopertę łodygą zielonej cebuli.

aromatyczny i obfity chleb pita jest gotowy!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Włoska mieszanka mrożona - 114   kcal/100g

Podobne przepisy