skład / składniki
metoda gotowania
1. Przegrzebki pokrój wzdłuż włókien, a następnie wlej jedną trzecią soku z cytryny, dodaj sól i pieprz.
2. Polej przegrzebki połową oliwy z oliwek, po czym wszystko dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki na co najmniej 20 minut.
3. Obierz krewetki, zostaw je w całości. Pokrój grzyby na talerze, drobno posiekaj czosnek.
4. W osobnej misce umieść krewetki, pieczarki i czosnek, sól i pieprz według własnego gustu, wlej połowę pozostałego soku z cytryny, wymieszaj. Następnie smaż wszystko w oleju roślinnym na gorącej patelni przez 2 minuty.
5. Pokrój wstępnie umyte i suszone warzywa (z wyjątkiem pomidorów cherry) w cienkie paski, zalej je pozostałym sokiem z cytryny, a także oliwą z oliwek. W razie potrzeby włóż sól, czarny pieprz, cukier.
6. Pięknie ułóż sałatkę na talerzu, umieszczając warzywa na środku, przegrzebki i krewetki na brzegach, a także liście bazylii, pomidory koktajlowe pokrojone na połówki i oliwki pokrojone w pierścienie.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Przegrzebek - 88 kcal/100g