młoda kapusta w jajku

proste, ale niesamowicie smaczne danie warzywne! Zarówno na śniadanie, jak i na kolację! Nigdy bym nie pomyślała, że gotowana kapusta może być tak pyszna! Ale w połączeniu z przyprawami i jajkiem, smażone na oleju, okazało się niesamowite! Nawiasem mówiąc, chociaż najlepiej gotować to danie przy użyciu młodej kapusty, możesz wybrać starszą. Wystarczy gotować trochę dłużej, a smak nie będzie gorszy.
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 6 g
tłuszcze 35 % 6 g
węglowodany 29 % 5 g
76 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

ugotujemy to danie w ten sposób:

1. Zagotuj wodę, sól. Pokrój kapustę na 4 części i zanurz we wrzącej wodzie. I gotuj kapustę do miękkości.

2. Rozbij jajka na filiżankę, dodaj suchy czosnek, zmielony czarny pieprz, suszone zioła i szczyptę soli. Dobrze wszystko wymieszaj.

3. Gotową kapustę wyjmujemy z wrzącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia.

4. Schłodzoną kapustę kroimy w plasterki o grubości 1,5-2 cm.

5. Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej. Zanurz kawałki kapusty w mieszance jajeczno-pikantnej i umieść na patelni.

6. Smażyć z obu stron na małym ogniu, aż z obu stron zarumienią się.

7. I podamy gotowe danie do stołu, ozdobione pomidorkami koktajlowymi.

udanych poszukiwań kulinarnych i smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Młoda kapusta - 27   kcal/100g

Podobne przepisy