młoda kapusta duszona z marchewką i cebulą

przygotuj obiad z pachnącą młodą kapustą-jest pyszny! Młoda kapusta jest smaczna i pachnąca, a danie z niej z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Przynajmniej w naszej rodzinie duszona kapusta jest jednym z ulubionych potraw! A samo w sobie jest bardzo proste - zarówno pod względem gotowania, jak i dostępności produktów. Dzielę się moim sposobem duszenia młodej kapusty z cebulą i marchewką.
MarikusiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 4 g
tłuszcze 44 % 8 g
węglowodany 33 % 6 g
94 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

zaczniemy gotowanie od przygotowania warzyw, które należy umyć, trochę wysuszyć. Obierz marchewki, cebulę i czosnek. Posiekaj kapustę, zetrzyj marchewki na grubej tarce, cebula najlepiej będzie w tym naczyniu pokrojona na pół pierścienia. Przełóż czosnek przez prasę.

rozgrzej patelnię olejem roślinnym, włóż do niej cebulę i smaż przez kilka minut. Następnie dodaj marchewki i smaż je razem z cebulą przez kilka minut. W tym procesie nie zapomnij od czasu do czasu mieszać warzyw. Teraz możesz dodać posiekaną kapustę. Smaż wszystko razem przez 7 minut na średnim ogniu.

wlej sól i czarny pieprz, a następnie wlej wodę. Wymieszaj i przykryj patelnię pokrywką, zagotuj, a następnie zmniejsz ogrzewanie do minimum. Młoda kapusta gotuje się bardzo szybko, więc wystarczy ją zgasić przez 3-4 minuty. W tym czasie posiekaj drobno umyty koperek.

umieść czosnek na patelni, gotuj na wolnym ogniu przez 1-2 minuty. Danie jest gotowe-podawaj na gorąco, dekorując koperkiem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Młoda kapusta - 27   kcal/100g

Podobne przepisy