Sałatka z macki kałamarnicy

Łatwa japońska sałatka z kalmarów to nowe danie w menu! Smakowity. Takie sałatki są idealne dla żołądka i ciała, korzyści i energii, które dają po ich zjedzeniu. Zdecydowanie gotuj!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 9 g
tłuszcze 26 % 5 g
węglowodany 26 % 5 g
103 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 10 min

1. Ogórki umyć i cienko pokroić. Ułóż ogórki w misce sałatkowej. Dodaj sól, liście mięty, 2 łyżki Mirin (wino ryżowe) i ocet ryżowy. Wymieszaj, posmakuj i dodaj więcej octu, wina i soli do smaku, jeśli to konieczne.
2. Obrane kałamarnice (ogólnie potrzebujesz 500 g kałamarnicy z mackami) są podzielone na macki i tusze. Pokrój tusze w pierścienie i podziel macki na kilka części. Osusz kalmary na serwetce.
3. Na dużej, przestronnej patelni smaż migdały przez 1 minutę. Rozłóż migdały na talerzu do ostygnięcia.
4. Na patelni rozgrzej olej i ułóż pierścienie kalmarów. Piecz przez 1 minutę. Dodaj macki, sól, pieprz i smaż wszystko razem przez 2 minuty. Gotowe - kiedy kałamarnica nie jest już przezroczysta. Pozwól kałamarnicy nieco ostygnąć.
5. Dodaj 0,5 łyżki do kalmarów. Mirin i pasta umeboshi. Wymieszać. Posmakuj i dopraw do smaku.
6. Kalmary ułożyć na ogórkach, posypać płatkami migdałów i podawać.
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g
  • Płatki migdałów - 650   kcal/100g
  • Wino ryżowe - 256   kcal/100g
  • Kałamarnica tusza - 96   kcal/100g
  • Macki kałamarnicy - 100   kcal/100g

Podobne przepisy