domowa shawarma z kurczakiem
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
zrób sos: wymieszaj majonez ze śmietaną i czosnkiem, startym na drobnej tarce lub przepuszczonym przez prasę czosnkową i możesz dodać przyprawy do smaku (curry, mieszanka papryki, suszone zioła). Kapustę, ogórek i pomidor kroimy w paski. Chleb pita smarujemy sosem i pierwszą warstwą rozprowadzamy kurczaka pieczonego w piekarniku lub smażonego na patelni lub gotowanego), następnie marchewkę (posiekaną na tarce do schabu), surową marchewkę bez soli i przypraw (można to zrobić również z koreańską marchewką), następnie kapustę, ogórek i pomidor, a na wierzchu trochę więcej sosu. obróć chleb pita za pomocą koperty i rozłóż na suchej patelni do opiekania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g