skład / składniki
metoda gotowania
zacznij od nadzienia-musu rybnego:
- drobno posiekaj rybę;
- w blenderze połącz rybę z połową kwaśnej śmietany i musztardą, ubij do uzyskania gładkości;
- sól, pieprz i wyślij do lodówki.
następnie przejdź do naleśników:
- ubij jajka w puszystą pianę, wymieszaj z pozostałą śmietaną;
- mąkę pszenną i żytnią wymieszać, dodać sól i cukier;
- mieszaj suchą mieszaninę z płynem, aż będzie gładka;
- mieszając, stopniowo dodawaj wodę mineralną do uzyskania płynnej konsystencji ciasta naleśnikowego;
- przykryj ciasto folią spożywczą i odstaw na co najmniej 20 minut;
- patelnię o średnicy około 23 cm podgrzej i upiecz na niej naleśniki, za każdym razem smarując patelnię olejem roślinnym;
- gotowe naleśniki ostudzić.
teraz zróbmy ciasto:
- ułóż pierwszy naleśnik na talerzu do serwowania ciasta;
- posmaruj naleśnik musem rybnym i ułóż na nim następny naleśnik;
- w ten sposób ułóż wszystkie naleśniki, średni naleśnik posmaruj kremowym chrzanem;
- przykryj folią i włóż ciasto do lodówki przed podaniem na co najmniej godzinę;
- przed podaniem udekoruj ciasto musem rybnym i ziołami.
wszystkiego najsmaczniejszego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Sardele Atlantyckie, konserwowe - 135 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Woda mineralna - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g
- Coho - 140 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g