mątwa smażona z sałatką
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
1. Wymieszaj oliwę z oliwek, tymianek, grubo posiekany czosnek i sól morską. Marynujemy mątwy w tej mieszaninie przez 1,5-2 godziny.
2. Pod koniec tego czasu przygotujemy sałatkę boczną.
3. Wymieszaj rukolę, połówki wiśni i anchois. Sałatkę doprawiamy mieszanką oliwy z oliwek z posiekanym czosnkiem i octem jabłkowym. Solić.
4. Marynowane mątwy smażyć na patelni grillowej przez 3 minuty z każdej strony.
5. Serwujemy na talerzu Mątwy z gotowaną sałatką.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sardele Atlantyckie, konserwowe - 135 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Rukola - 25 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Mątwa - 158 kcal/100g