mątwa smażona z sałatką

niezwykłe i imponujące danie-widok i smak. Gotuj i zaskakuj! Wspaniałe danie, które jest dobre dla gości. Zawsze jest witany z zachwytem. Mątwy wyglądają trochę jak kalmary, ale mają delikatniejsze mięso. Idealnie komponuje się ze świeżymi warzywami i ziołami. Spróbuj!
savuleAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 59 % 20 g
tłuszcze 32 % 11 g
węglowodany 9 % 3 g
205 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 10 min

1. Wymieszaj oliwę z oliwek, tymianek, grubo posiekany czosnek i sól morską. Marynujemy mątwy w tej mieszaninie przez 1,5-2 godziny.

2. Pod koniec tego czasu przygotujemy sałatkę boczną.

3. Wymieszaj rukolę, połówki wiśni i anchois. Sałatkę doprawiamy mieszanką oliwy z oliwek z posiekanym czosnkiem i octem jabłkowym. Solić.

4. Marynowane mątwy smażyć na patelni grillowej przez 3 minuty z każdej strony.

5. Serwujemy na talerzu Mątwy z gotowaną sałatką.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sardele Atlantyckie, konserwowe - 135   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Rukola - 25   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Mątwa - 158   kcal/100g

Podobne przepisy