kotlety z jabłkami pod miodem

pyszne i proste. Kotlety są bardzo delikatne i soczyste. Z aromatem jabłkowo-miodowym i pikantną nutą musztardy.
GałuszkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 9 g
tłuszcze 38 % 11 g
węglowodany 31 % 9 g
217 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój mięso na plastry o grubości 1 cm i ubij, przykrywając folią spożywczą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posmaruj każdy kawałek musztardą i pozostaw do marynowania przez 2 godziny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Smaż mięso na oleju roślinnym z obu stron na złoty kolor. Mięso wyłożyć z patelni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Usuń rdzeń z jabłek i pokrój w kółka o grubości 0,5 cm smaż pierścienie z obu stron w tym samym oleju, w którym smażono mięso. Wyjmij jabłka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sól, pieprz i posyp majerankiem. Złożyć na patelnię.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść pierścień jabłka na każdym kawałku mięsa. Na wierzch wlej jedną łyżeczkę miodu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zalać szklanką wrzącej wody i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Danie jest gotowe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Majeranek suchy - 271   kcal/100g
  • Polędwica wieprzowa - 264   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g

Podobne przepisy