Barabulka z grilla

idealny przepis na gotowanie barabulki w naturze! Bardzo smaczne! W naszej rodzinie ta pyszna mała ryba morska uwielbia gotować w ten sposób. Okazuje się, że jest bardzo, bardzo smaczna-delikatna i soczysta ryba w środku, a na wierzchu pyszna skórka. Polecam zdecydowanie spróbować ugotować barabulkę na grillu!
ReinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 16 g
tłuszcze 48 % 15 g
węglowodany 0 % 0 g
206 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 45 min

1. Oczyść rybę z łusek, usuń wnętrzności, skrzela. Dobrze spłucz, a następnie osusz rybę ręcznikami papierowymi.
2. Grubo posiekaj natkę pietruszki (zachowaj trochę do podania), włóż do miski, posyp solą i świeżo zmielonym pieprzem, połóż rybę i posyp ją solą i pieprzem. Dobrze wmasuj przyprawy w rybę rękami ze wszystkich stron - zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz.
3. Skrop wszystko oliwą z oliwek i dobrze wymieszaj rybę z natką pietruszki.
4. Pozostaw rybę do marynowania (minimum 30 minut, maksymalnie 4 godziny).
5. Nasmaruj ruszt grillowy olejem roślinnym, połóż na nim rybę. Węgle nie powinny być zbyt gorące.
6. Grilluj rybę z obu stron, aż będzie miękka.
7. Podawaj gotową rybę na gorąco z ziołami i warzywami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Barabulka - 117   kcal/100g

Podobne przepisy