skład / składniki
metoda gotowania
1. Oczyść rybę z łusek, usuń wnętrzności, skrzela. Dobrze spłucz, a następnie osusz rybę ręcznikami papierowymi.
2. Grubo posiekaj natkę pietruszki (zachowaj trochę do podania), włóż do miski, posyp solą i świeżo zmielonym pieprzem, połóż rybę i posyp ją solą i pieprzem. Dobrze wmasuj przyprawy w rybę rękami ze wszystkich stron - zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz.
3. Skrop wszystko oliwą z oliwek i dobrze wymieszaj rybę z natką pietruszki.
4. Pozostaw rybę do marynowania (minimum 30 minut, maksymalnie 4 godziny).
5. Nasmaruj ruszt grillowy olejem roślinnym, połóż na nim rybę. Węgle nie powinny być zbyt gorące.
6. Grilluj rybę z obu stron, aż będzie miękka.
7. Podawaj gotową rybę na gorąco z ziołami i warzywami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Barabulka - 117 kcal/100g