grzanki z czerwonym kawiorem gromadnika

bardzo piękne i pyszne kanapki na świąteczny stół! Spróbuj! Kawior gromadnika jest po prostu solony i smakuje świetnie. Dzięki burakom kolor staje się bardziej szlachetny. Świetnie nadaje się do ozdabiania świątecznych sałatek i wszelkiego rodzaju przekąsek. A przekąska, o której mówię w tym przepisie, jest moją ulubioną-bardzo piękną i pyszną!
Mila-MilaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 4 g
tłuszcze 50 % 10 g
węglowodany 30 % 6 g
125 kcal
IG: 0 / 71 / 29

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

aby przygotować tę piękną i pyszną przekąskę, najpierw solimy kawior. Nie jest to trudne, a mianowicie:

1. Umieść kawior w odpowiednim pojemniku(najlepiej ceramiczny).
2. Buraki obrać i zetrzeć na grubej tarce.
3. Wlej jedną trzecią wody do kadzi i zagotuj, dodaj jedną trzecią ugotowanej soli i jedną trzecią startych buraków, gotuj przez 5 minut na umiarkowanym ogniu.
4. Odcedź solankę przez drobne sito i zalej nią kawior. Odstaw na 5 minut, a następnie przecedź kawior przez sito.
5. Ponownie zagotuj wodę, wlewając połowę pozostałej wody do kadzi. Włóż drugą trzecią soli i starte buraki, gotuj ponownie przez kilka minut, odcedź solankę, wlej kawior na 10 minut i odcedź kawior.
6. Powtórz to samo po raz trzeci. Jeśli kolor kawioru okazał się zbyt nasycony, możesz zalać go czystą wodą i odstawić na chwilę - kolor wyjdzie, jednak pamiętaj, że kawior stanie się nie tylko mniej czerwony, ale także mniej słony.

kawior jest gotowy i możesz przejść do następnego etapu gotowania:

7. Rozgrzej olej roślinny na patelni i usmaż na nim kromki chleba.
8. Połóż chleb na ładnym talerzu, a gdy jest jeszcze gorący, połóż gruby kawałek twardego sera na każdym plasterku. Konieczne jest, aby ser trochę się stopił.
9. Połóż kawior na wierzchu i udekoruj kanapki małymi gałązkami tymianku.

grzanki z kawiorem można podawać na świątecznym stole!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Kawior gromadnika - 365   kcal/100g

Podobne przepisy