skład / składniki
metoda gotowania
aby przygotować tę piękną i pyszną przekąskę, najpierw solimy kawior. Nie jest to trudne, a mianowicie:
1. Umieść kawior w odpowiednim pojemniku(najlepiej ceramiczny).
2. Buraki obrać i zetrzeć na grubej tarce.
3. Wlej jedną trzecią wody do kadzi i zagotuj, dodaj jedną trzecią ugotowanej soli i jedną trzecią startych buraków, gotuj przez 5 minut na umiarkowanym ogniu.
4. Odcedź solankę przez drobne sito i zalej nią kawior. Odstaw na 5 minut, a następnie przecedź kawior przez sito.
5. Ponownie zagotuj wodę, wlewając połowę pozostałej wody do kadzi. Włóż drugą trzecią soli i starte buraki, gotuj ponownie przez kilka minut, odcedź solankę, wlej kawior na 10 minut i odcedź kawior.
6. Powtórz to samo po raz trzeci. Jeśli kolor kawioru okazał się zbyt nasycony, możesz zalać go czystą wodą i odstawić na chwilę - kolor wyjdzie, jednak pamiętaj, że kawior stanie się nie tylko mniej czerwony, ale także mniej słony.
kawior jest gotowy i możesz przejść do następnego etapu gotowania:
7. Rozgrzej olej roślinny na patelni i usmaż na nim kromki chleba.
8. Połóż chleb na ładnym talerzu, a gdy jest jeszcze gorący, połóż gruby kawałek twardego sera na każdym plasterku. Konieczne jest, aby ser trochę się stopił.
9. Połóż kawior na wierzchu i udekoruj kanapki małymi gałązkami tymianku.
grzanki z kawiorem można podawać na świątecznym stole!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Kawior gromadnika - 365 kcal/100g