skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do naszych koszyków potrzebujemy dobrego kawałka twardego sera. Im twardszy ser wybierzesz, tym lepiej kosz będzie później zachowywał swój kształt. Próbowałem z serem holenderskim i Poshekhon - Poshekhon zachował swój kształt znacznie lepiej. Nie wiem, czy zależy to od odmiany, czy od jakości samego sera, ale w moim przypadku tak było...
Krok 2:
Trzy sery na drobnej tarce, ale sam kosz można ugotować na dwa sposoby-pokażę oba
Krok 3:
Pierwszy sposób - na patelni, chciałem zrobić ten kosz ażurowy, więc nie włożyłem dużo sera. Pamiętaj jednak, że im cieńsza warstwa sera, tym bardziej miękki będzie kosz, a sałatka powinna być bardzo lekka, najlepiej bez majonezu
Krok 4:
Patelnię kładziemy na najsłabszym ogniu i czekamy, aż ser zacznie się topić i pojawią się małe bąbelki (Zajęło mi to około 4 minut)
Krok 5:
Następnie obracamy patelnię na kilka sekund pod strumieniem zimnej wody lub kładziemy na mokrym ręczniku, odstawiamy na kilka minut
Krok 6:
Do drugiej metody potrzebujemy talerza i kuchenki mikrofalowej-smarujemy talerz
Krok 7:
Posyp talerz serem
Krok 8:
Mikrofalówka na 1 minutę przy maksymalnej mocy (mam 700 W)
Krok 9:
Kładziemy talerz również a mokry ręcznik
Krok 10:
Delikatnie podważ szpatułkę (bardzo wygodnie jest użyć silikonu) i odwróć ciasto na szklankę - jest teraz ciepłe i nie jest jeszcze całkowicie schłodzone, więc możesz nadać mu pożądany kształt. W tej formie można wysłać do lodówki do zestalenia (wystarczy 30 minut)
Krok 11:
I możesz umieścić kosz w głębokiej misce lub salaterce w celu nadania kształtu i wysłać go do lodówki w ten sposób - mogę powiedzieć, że w obu przypadkach wyszło bardzo dobrze
Krok 12:
Tak wygląda kosz świeżo po wyjęciu z lodówki
Krok 13:
Napełniamy kosze ulubioną sałatką, której przepis, jestem pewien, znalazłem na Chrumku (będę szczęśliwy, jeśli podzielę się przepisem w komentarzach)
Krok 14:
Bardzo ładnie w takim koszu będą wyglądać pokrojone owoce lub sałatka owocowa
Krok 15:
Z podanej ilości sera dostałem 3 kosze. Bardzo wygodnie jest przygotować takie kosze w przeddzień wakacji, włożyć do lodówki stos, a następnego dnia napełnić sałatką przed podaniem
Krok 16:
Do sera można dodać smażony sezam lub ząbek czosnku, a następnie danie zacznie świecić w nowy sposób
Krok 17:
Powodzenia w eksperymentach kulinarnych! I smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g