kosze sałatkowe z serem

Czy wiesz, że najpiękniejszy talerz sałatkowy można również zjeść? To świetne rozwiązanie do serwowania porcji lekkiej sałatki! Cóż, moim zdaniem bardzo piękne! Ale potem zjeść taki talerz, myślę, że nikt też nie odmówi. Twoi goście na pewno będą zachwyceni!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 24 g
tłuszcze 56 % 31 g
węglowodany 0 % 0 g
373 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do naszych koszyków potrzebujemy dobrego kawałka twardego sera. Im twardszy ser wybierzesz, tym lepiej kosz będzie później zachowywał swój kształt. Próbowałem z serem holenderskim i Poshekhon - Poshekhon zachował swój kształt znacznie lepiej. Nie wiem, czy zależy to od odmiany, czy od jakości samego sera, ale w moim przypadku tak było...

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Trzy sery na drobnej tarce, ale sam kosz można ugotować na dwa sposoby-pokażę oba

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pierwszy sposób - na patelni, chciałem zrobić ten kosz ażurowy, więc nie włożyłem dużo sera. Pamiętaj jednak, że im cieńsza warstwa sera, tym bardziej miękki będzie kosz, a sałatka powinna być bardzo lekka, najlepiej bez majonezu

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Patelnię kładziemy na najsłabszym ogniu i czekamy, aż ser zacznie się topić i pojawią się małe bąbelki (Zajęło mi to około 4 minut)

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie obracamy patelnię na kilka sekund pod strumieniem zimnej wody lub kładziemy na mokrym ręczniku, odstawiamy na kilka minut

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do drugiej metody potrzebujemy talerza i kuchenki mikrofalowej-smarujemy talerz

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp talerz serem

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mikrofalówka na 1 minutę przy maksymalnej mocy (mam 700 W)

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kładziemy talerz również a mokry ręcznik

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Delikatnie podważ szpatułkę (bardzo wygodnie jest użyć silikonu) i odwróć ciasto na szklankę - jest teraz ciepłe i nie jest jeszcze całkowicie schłodzone, więc możesz nadać mu pożądany kształt. W tej formie można wysłać do lodówki do zestalenia (wystarczy 30 minut)

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    I możesz umieścić kosz w głębokiej misce lub salaterce w celu nadania kształtu i wysłać go do lodówki w ten sposób - mogę powiedzieć, że w obu przypadkach wyszło bardzo dobrze

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Tak wygląda kosz świeżo po wyjęciu z lodówki

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Napełniamy kosze ulubioną sałatką, której przepis, jestem pewien, znalazłem na Chrumku (będę szczęśliwy, jeśli podzielę się przepisem w komentarzach)

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Bardzo ładnie w takim koszu będą wyglądać pokrojone owoce lub sałatka owocowa

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Z podanej ilości sera dostałem 3 kosze. Bardzo wygodnie jest przygotować takie kosze w przeddzień wakacji, włożyć do lodówki stos, a następnego dnia napełnić sałatką przed podaniem

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Do sera można dodać smażony sezam lub ząbek czosnku, a następnie danie zacznie świecić w nowy sposób

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Powodzenia w eksperymentach kulinarnych! I smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g

Podobne przepisy