baranek na rożnie

idealnym daniem na ucztę na świeżym powietrzu jest pieczona młoda jagnięcina! Bardzo smaczne danie. Oczywiście nie na co dzień, ale tylko na święta. Apetyczna chrupiąca skórka, eteryczny aromat pieczonego mięsa. I jak przyjemny jest sam proces gotowania, kiedy możesz usiąść obok ciepłych węgli, ciesząc się długą przyjemną rozmową z rodziną lub przyjaciółmi i oczekując szybkiego jedzenia.
ReinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 62 % 18 g
tłuszcze 38 % 11 g
węglowodany 0 % 0 g
167 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 7 h 30 min

1. Tuszę jagnięcą, wcześniej dokładnie umytą, wysuszoną, przetrzyj solą od wewnątrz.
2. Umieść tuszę na krętarzu, aby był jak najbliżej kręgosłupa (krętarz jest wkładany pod ogon i powinien wyjść przez krtań). Dobrze, jeśli masz asystenta do tego procesu.
3. Ustaw jagnię na środku szpikulca. Przykręć tylne nogi drutem, jakby rozciągając jagnię wzdłuż szpikulca.
4. Odetnij przednie nogi w miejscach zagięcia. Przymocuj brzuch za pomocą odciętych części, robiąc w nim otwory. Wcześniej tusza może być nadziewana czymś, ale w tym przypadku będziesz musiał dodatkowo przymocować brzuch drutem na całej długości.
5. Przebij tuszę nożem na całym obszarze, wykonując cienkie, wąskie i głębokie nacięcia prostopadle do kości.
6. Teraz zetrzyj przygotowaną tuszę ze wszystkich stron solą i pieprzem. Nie żałuj soli. W miejscach nacięć spróbuj wcisnąć sól do mięsa.
7. Pozostaw tuszę do namoczenia w soli przez 3 godziny. Jeśli nie masz czasu ani okazji, możesz gotować od razu.
8. Przygotuj węgle. Tuż przed smażeniem ponownie natrzyj jagnięcinę solą.
9. Zacznij smażyć jagnięcinę, od czasu do czasu pocierając ją tłuszczem na całej powierzchni. To ochroni tuszę przed spalaniem, w tym samym czasie jagnięcina będzie równomiernie smażona, będzie miała piękną i apetyczną skórkę.
10. Obracaj szpikulec stale, wystarczająco powoli. Uważaj na węgle, utrzymując ciepło.
11. Smaż jagnięcinę przez około 3 godziny-aż mięso się ugotuje i będzie chrupiące.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy