bujne verguny na serum

przepis z dzieciństwa i nic więcej. Bujne, maślane, w cukrze pudrze! Verguny są bardziej znane ukraińskim mieszkańcom. W Rosji nazywa się je chrustem, chociaż, jak dla mnie, chrust to cienkie małe i chrupiące produkty, słowa bujne i chrust jakoś nie stoją obok mnie. Tak, nie chodzi o nazwę, ale żeby było pyszne.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 41 % 29 g
węglowodany 51 % 36 g
425 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Serwatka i jajko są lepsze do temperatury pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do miski na ciasto wlej serwatkę, dodaj sodę i odstaw na 5 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozbij jajko na serwatkę i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Porcjami przesiewania mąki zacznij wyrabiać ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto, które nie przykleja się do dłoni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zmiel gotowe ciasto mąką, przykryj i pozostaw na pół godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości około 5-7 mm.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój w paski.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie pokrój w prostokąty, w każdym wykonaj nacięcie pośrodku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Odwróć jedną krawędź.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na patelni rozgrzej olej i smaż verguny z obu stron, aż będą miękkie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Umieść gotowe verguny na serwetkach lub pergaminie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp cukrem pudrem, gdy są jeszcze gorące.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Jak ostygnie - posyp więcej proszku, aby skórka cukru na vergunach była gęsta i piękna.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Serum - 31   kcal/100g

Podobne przepisy