skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Serwatka i jajko są lepsze do temperatury pokojowej.
Krok 2:
Do miski na ciasto wlej serwatkę, dodaj sodę i odstaw na 5 minut.
Krok 3:
Rozbij jajko na serwatkę i wymieszaj.
Krok 4:
Porcjami przesiewania mąki zacznij wyrabiać ciasto.
Krok 5:
Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto, które nie przykleja się do dłoni.
Krok 6:
Zmiel gotowe ciasto mąką, przykryj i pozostaw na pół godziny.
Krok 7:
Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości około 5-7 mm.
Krok 8:
Pokrój w paski.
Krok 9:
Następnie pokrój w prostokąty, w każdym wykonaj nacięcie pośrodku.
Krok 10:
Odwróć jedną krawędź.
Krok 11:
Na patelni rozgrzej olej i smaż verguny z obu stron, aż będą miękkie.
Krok 12:
Umieść gotowe verguny na serwetkach lub pergaminie.
Krok 13:
Posyp cukrem pudrem, gdy są jeszcze gorące.
Krok 14:
Jak ostygnie - posyp więcej proszku, aby skórka cukru na vergunach była gęsta i piękna.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Serum - 31 kcal/100g