wieprzowina Akordeon pieczona w piekarniku

najbardziej świąteczne mięso na świecie! Piękne, smaczne! I łatwe! Mięso pieczone na akordeonie to zwycięska opcja na każde wakacje. W końcu można go uzupełnić dowolnymi składnikami-wkładkami, a mięso można wziąć dowolne-od kurczaka i indyka po wieprzowinę i cielęcinę.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 12 g
tłuszcze 53 % 18 g
węglowodany 12 % 4 g
214 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Obierz i drobno posiekaj czosnek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umieść czosnek w misce do marynowania mięsa, dodaj do niego sos sojowy, olej, musztardę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sok z cytryny do marynaty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mieszaj marynatę, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mięso (szczególnie dobry jest tutaj prostokątny kawałek) pokrój na całą długość, pozostawiając 5-10 mm nieobcięte od dołu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze zanurz mięso w marynacie i pozostaw do marynowania.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój ser, pomidory i grzyby w plasterki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż marynowane mięso na folii.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W nacięciach równomiernie włóż ćwiartki warzyw.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Grzyby nie są niezbędnym składnikiem. Można je smażyć przed pieczeniem, na przykład podoba mi się to bardziej. Dobrze owinąć przygotowaną wieprzowinę folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 1 godzinę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pozostaw gotowe mięso na 10-15 minut, a następnie pokrój, podawaj.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal / 100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal / 100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal / 100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal / 100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal / 100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g

Podobne przepisy