tortille serowe na cieście śmietanowym z czosnkiem i majonezem

Szybkie i bardzo smaczne tortille serowe! Przygotuj na śniadanie i herbatę! Z herbatą, zupą i w drogę... a na piknik przy ognisku rozgrzać-i cud. Takie serowe ciasta z nadzieniem pomogą każdej gospodyni domowej.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 10 g
tłuszcze 38 % 20 g
węglowodany 43 % 23 g
301 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Do miski na ciasto włożyć śmietanę, masło, cukier i sól. Dobrze wymieszaj.
2. Porcjami przesiej mąkę i zagnieść miękkie ciasto, które nie przykleja się do rąk. Pozostaw ciasto do odpoczynku podczas wypełniania.
3. Ugotuj jajka, ostudź i obierz. Zetrzyj ser i jajka, dodaj czosnek (przez prasę), majonez i wszystko dobrze wymieszaj.
4. Podziel ciasto na 4 części. Jeśli masz małą patelnię, najlepiej podzielić ją na 6 lub 8 części, aby tortille były cienkie.
5. Rozwałkuj ciasto w okrąg, cienko. Połóż nadzienie na cieście równą warstwą i ściśnij-najpierw jak cheburek, a następnie zbierz krawędź szczyptą i zbierz ją na środku, lekko przekręć i dociśnij do reszty ciasta. Wygładź szew rękami, uformuj tortillę w okrągły kształt, odwróć i zwiń, aby dopasować patelnię do koła. Podsmaż tortillę na suchej, dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.
6. Zrób też wszystkie tortille.
takie tortille najlepiej jeść na gorąco, podczas gdy ser jest lepki i smaczny. Nadal bardzo smaczne jest smarowanie tortilli masłem, gdy tylko wyjmiesz je z patelni.
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy