skład / składniki
metoda gotowania
1. Do miski na ciasto włożyć śmietanę, masło, cukier i sól. Dobrze wymieszaj.
2. Porcjami przesiej mąkę i zagnieść miękkie ciasto, które nie przykleja się do rąk. Pozostaw ciasto do odpoczynku podczas wypełniania.
3. Ugotuj jajka, ostudź i obierz. Zetrzyj ser i jajka, dodaj czosnek (przez prasę), majonez i wszystko dobrze wymieszaj.
4. Podziel ciasto na 4 części. Jeśli masz małą patelnię, najlepiej podzielić ją na 6 lub 8 części, aby tortille były cienkie.
5. Rozwałkuj ciasto w okrąg, cienko. Połóż nadzienie na cieście równą warstwą i ściśnij-najpierw jak cheburek, a następnie zbierz krawędź szczyptą i zbierz ją na środku, lekko przekręć i dociśnij do reszty ciasta. Wygładź szew rękami, uformuj tortillę w okrągły kształt, odwróć i zwiń, aby dopasować patelnię do koła. Podsmaż tortillę na suchej, dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.
6. Zrób też wszystkie tortille.
takie tortille najlepiej jeść na gorąco, podczas gdy ser jest lepki i smaczny. Nadal bardzo smaczne jest smarowanie tortilli masłem, gdy tylko wyjmiesz je z patelni.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g