kulki mięsne po brazylijsku

danie jest proste, ale o niezwykłym słodkawym smaku! Uwielbiam gotować, coś nowego. Tym razem postanowiłam spróbować brazylijskiego Dania. Mięso okazało się smaczne, ale dla amatora. Podlewanie okazuje się słodkawe.
LucyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 34 % 10 g
węglowodany 48 % 14 g
165 kcal
IG: 14 / 21 / 64

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Posiekaj cebulę w maszynce do mięsa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj mięso mielone z połową cebuli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj bułkę tartą, jajko, imbir i wszystko wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do sosu: wymieszaj sok pomidorowy, cukier, pozostałą cebulę, ananasy pokrojone na małe kawałki, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podziel masę na identyczne kulki, włóż do patelni i smaż przez 10 minut pod pokrywką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij kulki sosem przez 15 minut. Do dekoracji puree i ryż. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g

Podobne przepisy