skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
2. Obierz czosnek, pokrój każdy ząbek na pół wzdłuż.
3. Mięso należy wcześniej umyć i wysuszyć. Ostrym nożem wykonaj dość głębokie nacięcia w całym mięsie, w które włóż połówki ząbków czosnku. Posyp mięso ze wszystkich stron solą i pieprzem.
4. Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym na średnim ogniu, umieść tam przygotowane mięso.
5. Piecz mięso przez 10 minut, obracając je co minutę na drugą stronę, aby zapobiec przypaleniu wieprzowiny.
6. Umyj, osusz gruszki ręcznikiem papierowym. Pokrój je na pół, usuń łodygi i rdzenie. Następnie pokrój gruszki w średnie kostki.
7. Przenieś opiekane mięso do naczynia do pieczenia wyłożonego folią, polej białym winem (3/4 szklanki). Umieść formę w piekarniku na 10 minut.
8. Umieść patelnię, na której smażono mięso, ponownie na średnim ogniu, wlej pozostałe wino. Szybko się zagotuje, a po usmażeniu mięsa mieszasz go z resztkami na dnie, mieszasz je z płynem.
9. Jak tylko wino lekko się zagotuje, włóż do niego gruszki, wymieszaj.
10. Wlej ocet balsamiczny, dodaj musztardę Dijon. Dusić gruszki przez 4 minuty. Zapach będzie niesamowity!
11. Wyjmij wieprzowinę z piekarnika, przykryj folią i odstaw na 10 minut. Następnie usuń czosnek z mięsa.
12. Podawaj mięso do stołu, krojąc je na porcje, kładąc na wierzchu gruszki i polewając sosem z patelni, na której się dusiły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g
- Polędwica wieprzowa - 142 kcal/100g