marmurkowy stek wołowy na patelni grillowej

najdelikatniejsze marmurkowe steki wołowe w tym przepisie są lubiane przez wszystkich! Gotuj steki wołowe według tego przepisu i ciesz się delikatnym, pysznym soczystym mięsem i traktuj gości i rodzinę! Smacznego dla wszystkich!
LwsjaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 17 g
tłuszcze 43 % 13 g
węglowodany 0 % 0 g
198 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

wyjmij steki z opakowania, pozwól mięsu oddychać przez kilka minut na desce do krojenia, aż uzyskasz różowawy odcień i temperaturę pokojową.

umieść żeliwną patelnię grillową na kuchence na dużym ogniu przez 5-7 minut.

W międzyczasie z każdej strony dopraw mięso pieprzem i solą. Skrop oliwą z oliwek. Dobrze zwiń steki w papryce, soli i oleju na desce. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

steki wysyłamy na gorącą patelnię i smażymy z każdej strony przez półtorej minuty. Smaż także steki na żebrach. Nie dodawaj oleju do patelni, wystarczy tłuszcz, który steki wydzielają podczas smażenia.

przykryj blachę do pieczenia pergaminem, połóż steki na blasze do pieczenia i wyślij do pieczenia w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut.

gotowe steki układamy na drewnianej desce do podania, dekorujemy gałązkami rozmarynu i podajemy.

Wino i mocny, pyszny alkohol dobrze komponują się z takimi stekami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Marmurkowa wołowina - 170   kcal/100g

Podobne przepisy