skład / składniki
metoda gotowania
wyjmij steki z opakowania, pozwól mięsu oddychać przez kilka minut na desce do krojenia, aż uzyskasz różowawy odcień i temperaturę pokojową.
umieść żeliwną patelnię grillową na kuchence na dużym ogniu przez 5-7 minut.
W międzyczasie z każdej strony dopraw mięso pieprzem i solą. Skrop oliwą z oliwek. Dobrze zwiń steki w papryce, soli i oleju na desce. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
steki wysyłamy na gorącą patelnię i smażymy z każdej strony przez półtorej minuty. Smaż także steki na żebrach. Nie dodawaj oleju do patelni, wystarczy tłuszcz, który steki wydzielają podczas smażenia.
przykryj blachę do pieczenia pergaminem, połóż steki na blasze do pieczenia i wyślij do pieczenia w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut.
gotowe steki układamy na drewnianej desce do podania, dekorujemy gałązkami rozmarynu i podajemy.
Wino i mocny, pyszny alkohol dobrze komponują się z takimi stekami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Marmurkowa wołowina - 170 kcal/100g