placki ziemniaczane z kefirem na patelni

Miękkie domowe paszteciki z upałem specjalnie dla ciebie! Kiedy gotuję to danie, Rozumiem wyrażenie "rozleciały się jak ciepłe bułeczki", ponieważ te placki naprawdę rozlecą się natychmiast! Kilka takich ciast i szklanka kefiru-a życie się powiodło, przynajmniej dziś wieczorem!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 27 % 10 g
węglowodany 62 % 23 g
197 kcal
IG: 39 / 0 / 61

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pierwszym krokiem jest przygotowanie nadzienia: oto niezbędne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj ziemniaki do miękkości

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    I drobno posiekaj cebulę i smaż na oleju roślinnym na złoty kolor

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nie zapomnij posolić ziemniaków w połowie gotowania

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas gdy ziemniaki gotują się, przygotuj ciasto. Oto wszystkie niezbędne składniki

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj sodę do kefiru o temperaturze pokojowej

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie cukier

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sol

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ubij jazo osobno i wymieszaj z olejem roślinnym

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz łączymy wszystkie składniki

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Łyżką wyrabiamy ciasto

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Nasze ciasto jest gotowe-przykryjemy je ręcznikiem i odstawimy na chwilę , gdy będziemy robić nadzienie - w tym czasie gluten w mące pęcznieje i będzie łatwy w pracy z ciastem

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Kiedy robiliśmy ciasto-ziemniaki są już ugotowane! Odcedź bulion ziemniaczany i dodaj smażoną cebulę

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj masło i zamień ziemniaki w dowolny dogodny sposób-robię to za pomocą zwykłego popychacza

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Następnie dodaj gorące mleko. Zasadniczo nie jest konieczne dodawanie mleka do nadzienia, ale z nim nadzienie jest delikatniejsze

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Nasze nadzienie jest gotowe-zostawiamy je do ostygnięcia

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    To wszystko i gotowe do rzeźbienia pasztecików

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Połóż trochę ciasta łyżką na stole, ugniataj go rękami lub rozwałkuj wałkiem do ciasta - jak wygodniej. Następnie wkładamy nadzienie-należy pamiętać, że w takich plackach nadzienia umieszcza się sporo

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Mocujemy krawędzie, lekko spłaszczamy powstały placek rękami, a następnie kładziemy go na stole szwem w dół

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Smażyć placki na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym i smażyć dość szybko-dosłownie 3-4 minuty z każdej strony

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Przewracamy i smażymy z drugiej strony

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal / 100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy