szybkie ciasta na patelni z pieczarkami i kurczakiem

niezwykłe, ale bardzo interesujące i łatwe do zrobienia paszteciki! Ten przepis znalazłem przypadkowo w Internecie - i od razu mi się spodobał... Niezwykłe, ale bardzo szybkie ciasto na ciasta, ciekawe formowanie i bardzo smaczne nadzienie-wszystko to po prostu nie mogło mnie obojętć i spróbowałem je ugotować! Wynik przekroczył wszystkie moje oczekiwania-świeże ciasta okazują się lekko chrupiące, a gdy trochę się położyły, stają się miękkie i pozostają takie przez kilka dni!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 34 % 15 g
węglowodany 45 % 20 g
247 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Oto wszystkie niezbędne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ciasto przygotowuje się w ciągu kilku minut: roztop masło, dodaj mleko i stopniowo wlewaj mąkę. Nie dodałem soli do ciasta - podobało mi się (w końcu nadzienie będzie słone), ale jeśli chcesz, możesz dodać 0,5 herbaty. l. soli

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Łyżką, a następnie rękami zagniataj ciasto. Ugniata się bardzo łatwo. Następnie wkładamy go do torby i wkładamy do lodówki, podczas gdy robimy nadzienie

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    A do nadzienia drobno posiekaj cebulę

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smażyć na rozgrzanej patelni...

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    ... do złotego koloru

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj mięso mielone (mam kurczaka, ale możesz wziąć dowolne inne) i wymieszaj, próbując rozbić grudki, smaż przez 3-5 minut

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Solim

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Perchim

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj grzyby (u mnie są to borowiki leśne, ale możesz wziąć inne-pieczarki, boczniaki-będzie bardzo smaczne )

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Mieszamy

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smażyć pod pokrywką przez kolejne 5-7 minut, a następnie pozostawić nadzienie do ostygnięcia. Nawiasem mówiąc, nadzienie można przygotować z wyprzedzeniem - wtedy nasze ciasta będą jeszcze szybsze

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmujemy ciasto z lodówki i kroimy je NA3-4 części

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Z dowolnej części zrywamy kawałek wielkości śliwki

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozwałkuj cienko (nawiasem mówiąc, nie musisz dodawać mąki, ze względu na to, że masło jest dodawane do ciasta, nie przykleja się do stołu)

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Włóż trochę nadzienia

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Złóż ciasto na pół i ściśnij krawędzie w postaci małego chebureka

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Ze wskazanych składników uzyskuje się 35-40 pasztecików

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Smażyć placki na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju roślinnego. Ponownie, dzięki dodaniu masła, paszteciki wchłaniają mniej oleju roślinnego podczas smażenia

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Odwróć i usmaż z drugiej strony

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Borowiki świeże - 34   kcal/100g
  • Białe smażone - 162   kcal/100g
  • Białe marynowane - 24   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g

Podobne przepisy