kotlety wieprzowe w piekarniku

pikantne, pachnące, najsmaczniejsze, ze zwykłych produktów! Kotlety wieprzowe w piekarniku są znacznie bardziej soczyste, bardziej miękkie i delikatniejsze niż smażone na patelni. To danie jest idealne na codzienny lub świąteczny stół. Alternatywnie można zamrozić marynowane kawałki, aby ugotować je później.
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 15 g
tłuszcze 51 % 20 g
węglowodany 10 % 4 g
246 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlet w piekarniku? Przygotuj wieprzowinę. Mam już pokrojone kotlety z kością. Możesz wziąć łopatkę, szynkę, mostek lub schab. W razie potrzeby rozmrozić wieprzowinę, przenosząc ją wcześniej z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Opłucz i osusz ręcznikami papierowymi. Jeśli masz wieprzowinę w całym kawałku, pokrój ją w poprzek włókien na plastry o grubości około 1 cm.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Uderz je młotkiem kuchennym po obu stronach. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się sprayu w kuchni, przykryj plastry mięsa folią spożywczą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posolić kotlety i posmarować gotową musztardą. Przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw do marynowania na 2 godziny w lodówce. W razie potrzeby dodaj czosnek przepuszczony przez prasę (2-3 ząbki) do musztardy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj bułkę tartą, wlewając ją do płaskiego talerza. W osobnym pojemniku ubij jajka widelcem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Najpierw zanurz mięso z obu stron w ubitych jajach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz zwiń bułkę tartą. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem. Ułóż kotlety w cieście. Można je lekko smażyć na dobrze rozgrzanym oleju roślinnym o wysokiej temperaturze dymienia, ale postanowiłem zrobić wszystko w piekarniku. Rozgrzej piekarnik (10-15 minut przed gotowaniem)do 200 stopni. Piecz mięso przez około 45 minut. Należy pamiętać, że piekarniki pieczą się inaczej, więc czas i temperatura pieczenia mogą się różnić. Skoncentruj się na cechach swojej techniki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jak sprawdzić gotowość mięsa? Na wierzchu kotlety powinny się zrumienić. Przebij je widelcem lub nożem, jeśli wycieknie przezroczysty sok, możesz go zdobyć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I mamy takie mięso. Podawaj kotlety na gorąco z dowolnym dodatkiem, takim jak ziemniaki lub sałatka warzywna. Smacznego!

jeśli lubisz, połóż kotlety na poduszce z cebuli (krojąc je na pół pierścienia), aby były jeszcze bardziej soczyste.

możesz również upiec mięso z pomidorami, papryką, ziemniakami, grzybami, posypując startym twardym serem na wierzchu.

możesz wziąć dodatkowe przyprawy kminek, czerwony mielony pieprz (na czubku łyżeczki) lub użyj gotowych przypraw do wieprzowiny.

aby uzyskać piękne podanie, połóż gotowe kotlety na talerzu pokrytym sałatką liściastą. Udekoruj je gałązkami świeżego koperku, kędzierzawą natką pietruszki, ułóż obok wachlarza pierścienie ogórka.

czerwone lub białe wino nadaje się jako napój do potrawy.

jeśli kotlety zostały marynowane, ale planujesz je ugotować w przyszłości, przenieś do hermetycznie zamykanego pojemnika i zamroź. Kiedy zastanawiasz się nad gotowaniem, rozmroź je na dolnej półce lodówki i upiecz zgodnie z opisem w przepisie. Mrożonki są przechowywane w zamrażarce przez 3-4 miesiące w temperaturze -18 stopni.

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g

Podobne przepisy