wegetariańskie naleśniki bez mleka na oleju roślinnym

pyszne amerykańskie naleśniki śniadaniowe-miękkie i puszyste! Lubię naleśniki trochę więcej naleśników, ponieważ są one zwykle pieczone na suchej patelni. Przed pierwszymi naleśnikami zawsze smaruję patelnię kroplą oleju roślinnego, co zasugerowałem w przepisie, ale w zasadzie nie można tego zrobić. Jeśli na przykład nie używasz oleju do jedzenia. Gotujemy naleśniki z córką - po prostu je uwielbia, układa je na talerzu ze zjeżdżalnią i ozdabia jagodami lub suszonymi owocami. Lub podlewa dżem, ogólnie przestrzeń dla kreatywności! :)))
GildaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 18 % 9 g
węglowodany 69 % 34 g
241 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Przesiej mąkę do miski, dodaj do niej sól, cukier i proszek do pieczenia, wszystko wymieszaj. Ponieważ mąka może odejść mniej lub więcej, lepiej wymieszać cukier i proszek do pieczenia z połową przesianej mąki i dodać pozostałą połowę do ciasta w częściach, dostosowując konsystencję.

2. Wlej wodę (100 ml)do odpowiedniego pojemnika, dodaj przesianą mąkę.  Dodaj olej roślinny i wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

3. Kładziemy patelnię na ogniu, smarujemy olejem roślinnym, podgrzewamy. Możesz piec na suchej patelni, jak klasyczne naleśniki, ale wiele będzie zależeć od gęstości ciasta i jakości patelni.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

4. Możesz upiec naleśniki. Rozmiar zależy tylko od twojego pragnienia-mogą być małe lub wystarczająco duże. Ciasto wlewam po jednej łyżce stołowej - okazuje się, że Pancake jest średniej wielkości.

5. Gdy na powierzchni naleśnika pojawią się bąbelki, a ciasto stwardnieje, odwróć i piecz przez około minutę.Przed następną partią nie trzeba smarować patelni olejem-robimy to tylko na początku smażenia.

naleśniki podawać przyozdobione świeżymi jagodami i owocami, z miodem lub syropem, kwaśną śmietaną. Ogólnie z czymkolwiek! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy