skład / składniki
metoda gotowania
1. Przesiej mąkę do miski, dodaj do niej sól, cukier i proszek do pieczenia, wszystko wymieszaj. Ponieważ mąka może odejść mniej lub więcej, lepiej wymieszać cukier i proszek do pieczenia z połową przesianej mąki i dodać pozostałą połowę do ciasta w częściach, dostosowując konsystencję.
2. Wlej wodę (100 ml)do odpowiedniego pojemnika, dodaj przesianą mąkę. Dodaj olej roślinny i wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
3. Kładziemy patelnię na ogniu, smarujemy olejem roślinnym, podgrzewamy. Możesz piec na suchej patelni, jak klasyczne naleśniki, ale wiele będzie zależeć od gęstości ciasta i jakości patelni.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj
tutaj
.
4. Możesz upiec naleśniki. Rozmiar zależy tylko od twojego pragnienia-mogą być małe lub wystarczająco duże. Ciasto wlewam po jednej łyżce stołowej - okazuje się, że Pancake jest średniej wielkości.
5. Gdy na powierzchni naleśnika pojawią się bąbelki, a ciasto stwardnieje, odwróć i piecz przez około minutę.Przed następną partią nie trzeba smarować patelni olejem-robimy to tylko na początku smażenia.
naleśniki podawać przyozdobione świeżymi jagodami i owocami, z miodem lub syropem, kwaśną śmietaną. Ogólnie z czymkolwiek! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g