gulasz warzywny z pomidora, papryki i cebuli na zimę

zaopatrz się w witaminy-Zamknij gulasz warzywny! Jest zdrowy i pyszny! Gulasz warzywny nadaje się do przyprawiania różnych potraw. Bardzo ważne w zimie, kiedy świeże warzywa są słabo dostępne. Nawiasem mówiąc, można go jeść po prostu z chlebem-okazuje się, że są to świetne kanapki!
kisik07Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 22 % 2 g
węglowodany 67 % 6 g
43 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 45 min

dokładnie umyj warzywa. Obieramy marchewki i cebulę, wycinamy łodygi z papryki i usuwamy nasiona. Pokrój paprykę, marchewkę i cebulę w kostkę (około 1-1, 5 cm).

pomidory zanurzamy na 5 minut w gorącej wodzie, po czym usuwamy z nich skórkę. Pokrój na średnie kawałki.

rozgrzej patelnię z grubym dnem, wlej tam olej roślinny i rozłóż cebulę. Smażyć, od czasu do czasu mieszając. Gdy stanie się miękki, Dodaj do niego marchewki. Smażyć do połowy.

następnie dodaj pieprz do cebuli i marchwi, sól do smaku, Kontynuuj duszenie na małym ogniu. Po około pół godzinie dodaj pomidory, wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw do dalszego duszenia.

po półtorej godzinie gulasz jest gotowy i można go ułożyć w sterylnych słoikach. Szczelnie zamknij sterylnymi pokrywkami, pozostaw do ostygnięcia w cieple.

przechowuj gulasz warzywny w chłodnym miejscu do zimy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy