skład / składniki
metoda gotowania
dokładnie umyj warzywa. Obieramy marchewki i cebulę, wycinamy łodygi z papryki i usuwamy nasiona. Pokrój paprykę, marchewkę i cebulę w kostkę (około 1-1, 5 cm).
pomidory zanurzamy na 5 minut w gorącej wodzie, po czym usuwamy z nich skórkę. Pokrój na średnie kawałki.
rozgrzej patelnię z grubym dnem, wlej tam olej roślinny i rozłóż cebulę. Smażyć, od czasu do czasu mieszając. Gdy stanie się miękki, Dodaj do niego marchewki. Smażyć do połowy.
następnie dodaj pieprz do cebuli i marchwi, sól do smaku, Kontynuuj duszenie na małym ogniu. Po około pół godzinie dodaj pomidory, wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw do dalszego duszenia.
po półtorej godzinie gulasz jest gotowy i można go ułożyć w sterylnych słoikach. Szczelnie zamknij sterylnymi pokrywkami, pozostaw do ostygnięcia w cieple.
przechowuj gulasz warzywny w chłodnym miejscu do zimy. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g