Naleśniki Wiejskie
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Ubij cukier z jajkami i solą.
Krok 3:
Dodaj mleko 4/5 szklanki mleka, ubij
Krok 4:
Dodajemy tam trochę mąki i dobrze mieszamy (najpierw łyżką, potem lepiej mikserem, żeby nie było grudek)
Krok 5:
Dodaj sodę do dobrze wymieszanego ciasta i zgaś go octem lub dodaj proszek do pieczenia do ciasta (zamiast 0,2 łyżeczki.soda może dodać 1 łyżeczkę. proszek do pieczenia. Idealny: 10 g proszku do pieczenia na 400 g mąki). Jeszcze raz dobrze wymieszaj. Dodaj resztki mleka. Mieszać. Odstawiamy ciasto na co najmniej 10 minut (następnie ponownie mieszamy i pieczemy naleśniki.
Krok 6:
Piecz naleśniki z obu stron. Tak, aby były złote.
Krok 7:
Każdy naleśnik, który usuwamy z patelni/naleśnika, smarujemy masłem lub margaryną (zwłaszcza krawędzie). Nasze naleśniki są gotowe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g