skład / składniki
metoda gotowania
dobrze spłucz i wysusz pieczarki, a następnie zetrzyj je na tarce lub bardzo drobno posiekaj, aby danie naprawdę wyglądało jak sos.
na patelni rozgrzej masło i usmaż w nim drobno posiekaną cebulę na złoty kolor, następnie dodaj pieczarki i smaż, aż cały płyn wyparuje, a grzyby się zrumienią.
wymieszaj grzyby i cebulę, aby się nie przypaliły. Następnie posolić je i wlać do mąki. Dostosowujemy ilość mąki, w zależności od grubości sosu, który chcesz uzyskać. Szybko wymieszaj mąkę z grzybami, aby nie powstały grudki.
wlej wrzącą wodę na patelnię i natychmiast dobrze wymieszaj, aż będzie gładka. Podgrzej śmietanę, mieszając, wlej ją do sosu cienkim strumieniem. Ponownie wymieszaj sos, pieprz, zdejmij z ognia, nie doprowadzając do wrzenia. Gotowy kremowy sos z grzybami wlewa się do sosu i natychmiast podaje.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g