sos grzybowy z pieczarkami i śmietaną

pyszny i łatwy do zrobienia kremowy sos grzybowy! Doskonały do mięs, makaronów, zapiekanek warzywnych.
Ava Ri IAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 3 g
tłuszcze 57 % 8 g
węglowodany 21 % 3 g
117 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

dobrze spłucz i wysusz pieczarki, a następnie zetrzyj je na tarce lub bardzo drobno posiekaj, aby danie naprawdę wyglądało jak sos.

na patelni rozgrzej masło i usmaż w nim drobno posiekaną cebulę na złoty kolor, następnie dodaj pieczarki i smaż, aż cały płyn wyparuje, a grzyby się zrumienią.

wymieszaj grzyby i cebulę, aby się nie przypaliły. Następnie posolić je i wlać do mąki. Dostosowujemy ilość mąki, w zależności od grubości sosu, który chcesz uzyskać. Szybko wymieszaj mąkę z grzybami, aby nie powstały grudki.

wlej wrzącą wodę na patelnię i natychmiast dobrze wymieszaj, aż będzie gładka. Podgrzej śmietanę, mieszając, wlej ją do sosu cienkim strumieniem. Ponownie wymieszaj sos, pieprz, zdejmij z ognia, nie doprowadzając do wrzenia. Gotowy kremowy sos z grzybami wlewa się do sosu i natychmiast podaje.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy