skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotuj produkty.
Krok 2:

Zetrzyj twaróg przez sito. Dodaj jajka, 3 łyżki cukru. Pozostałe 3 łyżki trafią do śmietany. Jeśli chcesz bardzo słodkie serniki-dodaj 1-2 łyżki cukru więcej.
Krok 3:

Dodaj semolinę. I bardzo dobrze wymieszaj. Lubię mieszać taką masę rękami, jeśli chcesz - użyj miksera, nie wysokie obroty.
Krok 4:

Teraz musisz odstawić ciasto na 15-20 minut. Aby semolina wchłonęła płyn, a masa stała się gęstsza.
Krok 5:

Wlej mąkę na talerz, uformuj sernik mokrymi rękami. Radzę za każdym razem zwilżać dłonie i robić puste miejsca, masa nie będzie mocno przylegać do rąk, mniej mąki pójdzie do panierowania.
Krok 6:

A teraz sekret idealnie okrągłych serników. Kładziemy nasze serniki-półfabrykaty na desce, przykrywamy szklanką lub filiżanką o większej średnicy...
Krok 7:

...następnie bez większego wysiłku obracamy szklankę bez odrywania jej od powierzchni roboczej. Kilka ruchów.
Krok 8:

W rezultacie sernik wyrośnie, zaokrągli się i będzie schludnie gładki)
Krok 9:

Robimy to ze wszystkimi półfabrykatami.
Krok 10:

Na patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż nasze serniki.
Krok 11:

Ostrożnie odwróć na drugą stronę i doprowadź do gotowości.
Krok 12:

Oto gotowe serniki. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się o 180 stopni.
Krok 13:

Weź naczynie do pieczenia i rozłóż nasze serniki. Układałem się w kółko.
Krok 14:

W misce wymieszaj śmietanę i 3 łyżki cukru. Ubij lekko, aby cukier się rozpuścił.
Krok 15:

Napełnij nasze serniki sosem śmietanowym. wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Krok 16:

Po 20 minutach pyszny deser jest gotowy!
Krok 17:

Są bardzo miękkie, delikatne, pachnące. Śmietana nadaje potrawie szczególną nutę delikatności)
Krok 18:

Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal / 100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal / 100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g

