skład / składniki
metoda gotowania
obierz marchewki i cebulę, pokrój je na małe plasterki. Podgrzej połowę oleju roślinnego na dużej patelni lub głębokiej patelni z grubym dnem i smaż warzywa przez 5 minut.
w międzyczasie obieramy paprykę, imbir i czosnek. Paprykę kroimy w warcaby, a łodygę selera kroimy na pół wzdłuż i kroimy w plasterki. Zetrzyj imbir na drobnej tarce, przepuść czosnek przez prasę czosnkową. Dodaj wszystkie te składniki do marchewki z cebulą, smaż przez kolejne kilka minut, a następnie wlej wodę i dodaj sos sojowy. Dusić, aż warzywa będą prawie całkowicie gotowe.
pokrój filety z kurczaka na dość duże kawałki i smaż je na pozostałym oleju na innej patelni dosłownie przez minutę. Filety powinny pozostać surowe w środku. Dodaj filety do warzyw, wymieszaj i odłóż na bok.
w rondlu zagotuj wodę, sól i gotuj makaron udon przez 6-8 minut, a następnie wrzuć makaron do durszlaka. Rozłóż ugotowany makaron na patelni z mięsem i warzywami, delikatnie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut. Pieprz do smaku i, jeśli to konieczne, sól. Natychmiast podawaj na stole. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Makaron Udon - 337 kcal/100g